Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adana faciası: Çocuklar ölüme el ele gitmişler

Hazırlayanlar: Gamze Elvan & Ali Emre Mazlumoğlu

Adana’nın Aladağ ilçesindeki kız öğrenci yurdunda çıkan yangında hayatını kaybeden 11 çocuk ve bir eğitmenin cenazeleri bu sabah konvoy halinde ailelerine teslim edildi. Yangına ilişkin bilgiler de gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.

29 Kasım gecesi Adana’nın Aladağ İlçesi’nde Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda çıkan yangın sonucu 11 çocuk (biri yurt müdürünün dört yaşındaki kızı) ve bir eğitmen hayatını kaybetmişti.

Yurt, sekiz yıl önce Konya’nın Taşkent ilçesinde LPG patlamasında 17 çocuğun hayatını kaybettiği yurt gibi Süleymancılar Cemaati tarafından işletiliyordu.

Yangında hayatını kaybedenlerin otopsileri tamamlandıktan sonra mezarlık morgunda bekletilen ortaokul öğrencilerinin cenazeleri, erken saatlerde ailelerine teslim edildi. Çocukların cenazesi için yapılan törende dualar okundu. Üzerine bayrak örtülen 10 çocuğun cenazesi konvoy halinde Aladağ’ın Köprücük, Kışlak ve Karahan mahallerine gönderildi.

foto-1

Yangında hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle: Sare Betül Genç, Fatma Canatan, Sema Nur Aydoğdu, Gamze Bagir, Bahtınur Baş, Nurgül Pertlek, Tuğba Aydoğdu, Sümeyye Yetim, Cennet Karataş, Sevim Köylü, İlknur Maden ve Zeliha Avcı.

Dün Medyascopetv yayınında CHP Adana milletvekili Elif Doğan Türkmen yangına ilişkin son bilgileri verip açıklamalarda bulunmuştu. Bu açıklamalar için tıklayınız.

Bilirkişi: Yangın elektrik panosunun eskiliğinden

Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yurt yangını ile ilgili hazırlattığı bilirkişi ön raporunda hayatını kaybedenlerin, yangın merdiveni kapısının kolu olmadığı için dışarıya çıkamadıkları, yangına binanın ikinci panosundaki şartellerin eskimiş olması ve kaçak akım rolesi bulunmamasının sebep olduğu vurgulandı.

Binanın birinci katındaki yangın merdiveninin kapısının plastik yapıya sahip PVC şeklinde olduğu, yangın kapısının dışa açılır şekilde yapıldığı, ancak kapı kolları olmadığından ve kapı açılamadığından buradan çıkıp kurtulan kimsenin olmadığı da belirtildi.

14 kişi hakkında gözaltı kararı

Soruşturma Kozan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor. Başsavcılık, soruşturma için üç cumhuriyet savcısını görevlendirdi.

Başsavcılık, yurt görevlileri ve yurdun bağlı olduğu dernek yöneticileri dahil 14 kişi hakkında gözaltı kararı olduğunu belirtti. 14 kişiden yurt müdürü Cumali Genç dahil 13’ü gözaltına alındı; bir kişi ise aranıyor.

Yangın merdiveni kapısı kilitli miydi?

Öte yandan faciayla ilgili yangın merdivenlerinin kilitli olup olmadığı ve bunun ölümlere yol açıp açmadığıyla ilgili tartışmalar da sürüyor. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak dün yaptığı açıklamada “Yangın merdiveni kilitli değildi” demişti.

Bu açıklamanın üzerine Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü şunları söyledi: “İtfaiye ekibimiz bu işin uzmanları. Öğrenciler üst kata doğru çıkmış. Oradaki kapılara yönelmiş. Yangın merdiveni kapısına da yüklenilmiş ama açılamamış. Bu, kilitli olduğu ya da yangından etkilenip PVC kapının erimesi ve şişmesi sebepleriyle olabilir. Bu kapının PVC değil, yangına dayanıklı olması yönetmelik gereğidir.”

foto-2

Rahatsızlığı nedeniyle yurda gitmediği için yangından kurtulan 8. sınıf öğrencisi Hacer Manit, “Yangın merdiveninin geçen yıl da kapısı kapalıydı. Genelde kapalı duruyordu. Anahtarı görevlilerdeydi. Öğrenciler bilgisayar, telefon bilmezlerdi” dedi.

Çocuklar el eleydi

Yangına ilişkin bilgiler de gün geçtikçe açığa çıkıyor. Elde edilen bilgilere göre yangın sırasında içeride bulunan öğrencilerden bazıları paniğe kapılarak birinci ve ikinci kat pencerelerinden atlayarak canlarını kurtarmaya çalıştı. Bazı öğrenciler de üst katlara kaçarak çatı katına sığındı. Aladağ ve Adana Büyükşehir Belediyesi ile Aladağ Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri yangına müdahale etti. Pencerelerden atlama sonucu vücudunda kırıklar oluşanlar ile dumandan etkilenen öğrenciler, sağlık ekiplerinin ilk müdahalelerini yapmasından sonra hastanelere kaldırıldı.

8 öğrenci kaçtıkları çatıda, 3 öğrenci ve eğitmen de 2. katta hayatını kaybetti. Adana Büyük Şehir Belediyesi İtfaiye Müdürü Fahri Durukan’ın açıklamasında “Ekiplerimiz odaya girdiklerinde, her iki odadaki çocukların cesetleri el eleydi” diye belirtti.

Faciadan yaralı kurtulan bir kız öğrenci, “Alt katta bulaşık yıkıyorduk. Arkadaşımın eline elektrik geldi. Çıtır çıtır bir ses çıktı. Sonra yangın çıktı” dedi.

Çocuklar neden o yurtta kalıyordu?

BBC Türkçe muhabiri Selin Girit Aladağ ilçesine giderek yangında çocuklarını kaybeden velilerle konuştu. Veliler çocuklarını neden o yurda gönderdiklerini anlattı.

Velilerden Mehmet Ali Baş kızını söz konusu yurda yazdırması için çeşitli kişiler tarafından ziyaret edildiğini, ikna edilmeye çalışıldığını söyledi. Eşi Cemile ise kendilerini nasıl ikna ettiklerini şöyle anlattı: “Eve geldiler, yalvardılar, iyi bakarız dediler. Bana anlattı çocuk orada korktuğunu. Ana korkuyorum, oradan oraya yalnız varamıyorum diyordu.”

Bir diğer veli Mustafa Avcı, kızı Zeliha’yı bu yurda kaydettirmek istememiş, ama mecbur kalmış. Çünkü evi Aladağ’a 35 kilometre mesafedeki Köprücük Mahallesi’nde: “Maddi durumumuz iyi değildi. İşim yok. Bir de yurdumuz yıkıldı. Geçen sene Pınar Madencilik Lisesi’ne yerleştirmişlerdi. Yurdu yıktılar. Hocalar bize çocuklarınızı buraya verin, biz burada onlara iyi bakarız, 15 günde bir evinize göndeririz dediler.” diyen Avcı çocukların da yurda gitmek istemediklerini anlattı, “Yoksa çocukların da isteği yoktu. Gönülsüz gitti çocuklar oraya. Bizim de gönlümüz yok. Ama çaresiz kaldık. Bu yüzden çocuklarımız orada yandı.”

foto-3

Orada kalan ancak hasta olduğu için o gün yurda gitmeyen Hacer Manit ise “Babamın servis parasını karşılayacak gücü yoktu. Süleymancı Cemaati’nin mensubu olduğumuz için yurda ücret ödemiyorduk” dedi.

Yangını Meclis Araştıracak

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu’nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım Adana’nın Aladağ ilçesinde çıkan yurt yangınıyla ilgili olarak Meclis Araştırma Komisyonu kurulacağını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.