Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, zalim kocasını öldüren kadını affetti

Jacqueline Sauvage 10 Eylül 2012 yılında günü kendisine ve çocuklarına şiddet uygulayan kocası Norbert Marot’yu, av tüfeğiyle üç kurşunla öldürmüştü. Çiftin tek erkek çocuğu Pascal de bundan bir gün önce intihar etmişti. Ancak annesi, oğlunun intihar edip öldüğünü gözaltına alındığında öğrenmişti.

jacqueline-sauvage-1
Jacqueline Sauvage mahkemede

2014 yılında, Sauvage Fransız mahkemeleri tarafından 10 yıllık cezaya çarptırıldı. Cumhurbaşkanı François Hollande, daha önce çıkardığı kısmi af ile serbest bırakılmayan Sauvage’ın özgürlüğüne kavuşması için bu kez koşulsuz af çıkardı ve kocasından 47 yıl boyunca zulüm gördüğünü söyleyen Jacqueline Sauvage bu sefer serbest bırakıldı.

Hollande, 69 yaşındaki Sauvage’in serbest bırakılacağını “Jacqueline Sauvage’in kalan cezası için af çıkarıyorum. Bu afla tutukluğu derhal sona erecek” şeklindeki tweet ile duyurdu.

hollande-twit
Jacqueline Sauvage’in kalan cezası için af çıkarıyorum. Bu afla tutukluğu derhal sona erecek

Hollande, geçtiğimiz Ocak ayında, aralarında eski eşi Valérie Trierweiler’in, sol ve sağ görüşlü politikacılar da bulunduğu 400 bin kişi tarafından Sauvage’ın serbest bırakılması için imzalanan on-line dilekçe sonrasında kısmi af çıkarmıştı. Fakat mahkeme bu uygulamayı davanın öncesinde verilmiş bir karar olduğu gerekçesi ile reddetmişti.

Hollande’ın tweetinin ardından Elysée Sarayı tarafından yapılan açıklamada “Cumhurbaşkanı, Sauvage’ın yerinin artık cezaevi değil, ailesinin yanı olduğuna hükmetti” denildi.

Bu af kararı birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Sauvage’ın serbest kalması için çalışma yürüten gruplar bu kararı büyük coşkuyla karşılarken yargıya müdahale olduğunu savunanlar da var.

femen-grubu
Femen grubu Sauvage için protesto gösterisi düzenlemişti

Yüksek Yargı Çalışanları Birliği Başkanı Virginie Duval, Cumhurbaşkanı Hollande’ın kamuoyunun isteği doğrultusunda af çıkartarak bağımsız yargıya müdahale ettiğini ve savcıların temyiz başvurusunu reddederek yasaları uygulamadığını vurguladı. Yargıçlar Sendikası Başkan Yardımcısı Marie-Jane Ody de “Hollande, affı aylar öncesinde ilan edebilirdi. Neden ilk anda yapmadı?” diye sordu.

Üç kızı ve birçok kadın grubu tarafından izlenen davanın sonucunda Jacqueline Sauvage artık özgür.

hollandin-kizlari
Jacqueline Sauvage’ın kızları Cumhurbaşkanı Hollande ile görüşmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.