Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da da “soykırım yok” demek suç olmaktan çıktı

Fransa Anayasa Mahkemesi, “bazı suçların reddinin suç sayılmasına” ilişkin yasanın ilgili hükmünü iptal etti. Söz konusu yasa, Fransa’nın 29 Ocak 2001 tarihinde resmi olarak tanıdığı Ermeni Soykırımı’nın inkârını da kapsıyordu.

Fransa’da “Ermeni soykırımı yok” diyen kişilere ceza yolu açan yasa tasarısını, Fransa Parlamentosu, 12 Ekim 2006’da görüşmüş ve 19 oya karşılık 106 oyla kabul etmişti. Ancak Türkiye’den ve Fransa’dan gelen tepkiler sonrasında tasarı kamuoyunda tartışılmış, Fransa hükümeti tasarının Senato’ya gönderilmesini engellemişti.

Fransa hükümeti tarafından hazırlanan tasa değişikliği teklifi “Eşitlik ve Vatandaşlık” ismi altında “Adalet ve yargı” tarafından tanınmış insanlık suçları, savaş suçları, soykırımları, köle ticareti suçlarının inkarı, önemsizleştirilmesi, küçük görülmesi gibi durumlarda para cezası ve bir sene hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyordu.

Geçtiğimiz yıl Senato’ya gönderilen tasarıya 146 senatör ‘hayır’ oyu verirken 156 senatör ise kabul edilmesi yönünde oy kullanmış, 2016 yılının Ekim ayında yasallaşmıştı.

Ancak söz konusu yasa değişikliği, ifade özgürlüğüne engel oluşturduğu ve tarihsel araştırmaları siyasetçi müdahalesine açık hale getirdiği gerekçesiyle Fransa’daki bazı siyasetçi ve tarihçilerin de tepkisini çekmişti.

“İfade özgürlüğüne gereksiz ve orantısız bir saldırı”

Fransa Anayasa Mahkemesi’nin dünkü kararında, geçen yıl sonunda yasalaşan tasarının “zaten var olan nefrete teşvikle ilgili yasaların yanında gerekli olmadığı” vurgulandı.

Kararda, “Bu yasa, işlendiği zaman suç teşkil etmeyen olaylar hakkında yorumda bulunmayı cezalandırma yolu açıyor. Aynı zamanda yasa normalde tarihi tartışmalarla kararlaştırılması gereken olay ve ifadelerin yasallığı konusunda belirsizliğe neden oluyor. Dolayısıyla bu yasa, ifade özgürlüğüne gereksiz ve orantısız bir saldırıdır” denildi.

Yasal değişiklikte Ermeni Soykırımı’na yönelik doğrudan herhangi bir ifade bulunmuyordu. Ancak yasanın, Ermeni Soykırımı’nı tanımamayı “nefret suçu” kapsamına sokarak, bu konuyla ilgili cezalandırmanın önünü açacağı belirtiliyordu ve söz konusu yasayı ihlal eden bir kişiye bir yıl hapis ve 40 bin avro para cezası verilebilecekti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.