Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uydu görüntülerine göre Kuzey Kore yeni bir nükleer deneme yapmaya hazırlanıyor

ABD merkezli 38 North izleme grubunun bugün yaptığı açıklamaya göre uydudan alınan görüntüler Kuzey Kore’nin Punggye-ri tesisi, ülkenin 2006’den beri gerçekleştireceği altıncı nükleer deneme için hazır olduğunu gösteriyor.

38 North’un internet sitesinden yapılan açıklamada “Kuzey Kore’nin Punggye-ri nükleer deneme tesisinin 12 Nisan’a ait uydu görüntülerinden hareketle Kuzey Portalı’nda faaliyetlerin devam ettiği, ana idari alanda yeni faaliyetlerin başlatıldığı ve tesisin Komuta Merkezi’nde birtakım personelin faaliyet gösterdiği söylenebilir ” denildi.

Buna karşılık, komşu Güney Kore’den bazı yetkililer, söz konusu nükleer deneme spekülasyonlarının gerçek olmadığını belirtti. Güney Koreli Yonhap haber ajansının aktardığına göre gazetecilere konuşan Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Roh Jae-chun, “şu ana kadar olağandışı bir faaliyet gözlemlemedik” dedi.

Güney Koreli yetkililerin açıklamalarının aksine, Kuzey Kore’deki yabancı gazeteciler, Pyongyang’da “büyük ve önemli bir olay” için hazırlık yapıldığını aktardılar. Cumartesi günü ülkenin kurucusu Kim Il-Sung’un 105. doğum gününün kutlanacak olması sebebiyle Japon ve ABD’li gazetecilerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 200 gazeteci Kuzey Kore’de.

ABD ve Japon savaş gemileri Doğu Çin Denizi’nde

Kuzey Kore’nin agresif tavırlarına cevaben ABD ve Japonya da harekete geçti. Singapur’dan kuzeye doğru harekete geçen ABD Deniz Kuvvetleri’ne bağlı Carl Vinson uçak gemisi Kore yarımadasını yakınlarında tatbikat yapacak.

Dün konuyla ilgili açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, “Bir armada gönderiyoruz. Çok güçlü. Denizaltılarımız var. Çok güçlüler. Uçak gemisinden çok daha güçlü” dedi. Aynı zamanda Japon Nikkei gazetesinin aktardığına göre ABD, Japonya’ya nükleer deneme faaliyetlerini izlemek için bir keşif ve araştırma uçağı da göndermiş.

Trump aynı zamanda Twitter üzerinden de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. ABD BAşkanı, “Kuzey Kore belasını arıyor. Eğer Çin bize yardımcı olmaya karar verirse harika olur. Yardımcı olmazlarsa da bu sorunu tek başımıza çözeriz” dedi.

ABD Deniz Kuvvetleri’ne bağlı Carl Vinson uçak gemisinin iki nükleer reaktörü bulunuyor ve yaklaşık 100 uçağı taşıyabiliyor. Geminin saldırı ekipmanının içerisinde güdümlü füze imha silahları ve kruvazörler de var. Aynı zamanda bir denizaltının da filoya katılması bekleniyor.

Japonya da Kore yarımadasına doğru ilerleyen ABD filosuna katılması için savaş gemilerini göndermeye hazırlanıyor.

Reuters ve Kyodo haber ajanslarına konuşan, ismini açıklamak istemeyen iki kaynağın aktardığı bilgilere göre, ABD filosunun Doğu Çin Denizi’ne girişleriyle birlikte Japon Deniz Kuvvetleri’ne bağlı bazı muhrip gemi ve denizaltılar da ABD filosuna katılacak.

Japonya Başbakanı: “Kuzey Kore, Japonya’ya sarin gazı başlıklı füze yollayabilir”

Kuzey Kore gerginliği ile ilgili bir açıklama da bugün Japonya Başbakanı Şinzo Abe’den geldi.

Abe Meclis’te yaptığı konuşmada, “Kuzey Kore’nin sariz gazı başlıklı füzelere sahip olma ihtimali var” dedi ve Kuzey Kore’nin bunları Japonya’ya yollayabileceğini söyledi.

Uluslararası Kimyasal Silahlar Konvansiyonu’nun imzacıları arasında olmayan Kuzey Kore’nin 1980’li yıllardan beri 5 bin ton kimyasal silah ürettiği tahmin ediliyor. Güney Kore Savunma Bakanlığı’nın resmi raporlarına göre Kuzey Kore’nin kimyasal silah stoku içerisinde sarin gazının da dahil olduğu 25 farklı türde kimyasal var.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.