Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İflas eden Air-Berlin’e devlet desteği, rakibi Ryanair’i kızdırdı: “Apaçık bir komplo”

Geçtiğimiz gün iflas başvurusunda bulunan Almanya’nın en büyük ikinci havayolu şirketi Air-Berlin’e Alman Hükümeti’nin 150 milyon euro köprü kredisi sağlamasına rakip havayolu şirketlerinden itiraz geldi.

Uzun zamandır mali güçlük içerisinde bulunan Almanya’nın ikinci büyük havayolu şirketi Air-Berlin, geçtiğimiz Salı günü yeniden yapılanma sürecine devam etmek için  iflas başvurusunda bulunmuştu. Uzun zamandır zarar eden ve son dönemlerde Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Etihad havayolu şirketinin desteğiyle faaliyetlerini sürdürebilen Air-Berlin’in, Etihad’ın desteğini çektiğini açıklamasıyla daha fazla faaliyetlerini sürdüremeyeceğine karar verilmişti. Etihad halihazırda, Air-Berlin’in yüzde 29’luk hissesine sahip bulunuyor.

İflas kararının ardından Alman Hükümeti, faaliyetlerine bir süre daha devam etmesi ve yolcu ve çalışan mağduriyetleri yaşanmaması adına, Air-Berlin’e 150 milyon euro köprü kredisi vermeyi kararlaştırmış, ayrıca, Lufthansa ile Britanya kökenli Easyjet havayolu şirketinin, Air-Berlin’in hisselerini satın almak için müzakereler yürüttüğünü açıklamıştı.

Air-Berlin şirketi ise; uçuş programı ve rezervasyonların iflas başvurusundan etkilenmeyeceğini açıklarken, Almanya Ekonomi Bakanı Brigitte Zypries, hükümet tarafından sağlanan kredi sayesinde, Air-Berlin’in faaliyetlerini önümüzdeki birkaç ay daha sürdürebileceğini ve şu an yaz tatilinde bulunan yolcu ve tatilcilerin mağduriyet yaşamayacağını dile getirdi.

Bununla birlikte Air-Berlin’in iflas başvurunda bulunması ve hükümetin kredi desteği, bazı tepkileri de beraberinde getirdi. Rakip şirketlerden İrlanda kökenli Ryanair’in sözcüsü Robin Kiely, iflas kararının “apaçık bir komplo” ve “bir oyundan ibaret olduğunu” savunurken, asıl amacın şirketin Lufthansa tarafından borçsuz olarak devralınması olduğunu iddia etti. Kiely, Air-Berlin’in Lufthansa’ya satılması durumunda, satım kararının AB’nin serbest rekabet kurallarına aykırı olacağını ve AB nezdinde itiraz edeceklerini de duyurdu.

Öte yandan Der Spiegel haber portalına göre; Almanya Ulaştırma Bakanı Alexander Döbrindt ise herhangi bir kartelleşme olasılığı ve niyeti görmediğini belirtmesine rağmen, Almanya Tekel Komisyonu şefi Achim Wambach, Rheinischen Post gazetesine yaptığı açıklamada; Air-Berlin ve Lufthansa’nın birçok hat üzerinde rekabet halinde olduğunu ve hükümetin verdiği kredinin tekelleşme açısından sorun yaratabileceğini söyledi. Wambach bu yüzden iki şirket arasındaki birleşmenin ancak “çok sıkı şartlara tabi olarak” gerçekleşebileceğini Lufthansa’nın hesap etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

8600 çalışanı bulunan Air-Berlin’in 1 milyar 200 milyon euro borcu bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.