Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adalet Kurultayı Sonuç Bildirgesi açıklandı: “Tek adam rejimini asla kabul etmeyeceğiz”

Çanakkale’de 26 Ağustos’ta başlayan adalet kurultayı bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sonuç bildirgesini açıklamasıyla sona erdi. Kurultay boyunca 8 ana oturum, 77 çalıştay yapılırken 679 konuşmacı kurultayda yer aldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sonuç bildirgesine tek adam rejimini asla ve asla kabul etmeyeceğiz diye başladı ve “Demokratik bir devlette olması gereken hukukun üstünlüğüdür. Devleti yönetenler hukukun kurallarına uymak zorundadırlar. Ama siz mafya yöntemleriyle racon kesmeye kalkarsanız mafyanın hukuku egemen olur. Bunu da reddediyoruz” dedi.

Adalet mücadelesinin meşru olduğunu belirten Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Adaletten sapan iktidarlara karşı halkın mücadelesi meşrudur.Adalet hakkı temel bir haktır. Devlet kişinin ekonomik, toplumsal ve siyasal düzenden adaletli olarak pay almasını sağlamakla yükümlüdür.

Bugün adalet hakkı sistematik olarak ihlal edilmektedir. Örneğin mahkemelerde adalet yoktur. Millet mahkemelerden umudu kesmiş, siyaset yargıya hakim olmuştur. Çözüm, derhal bağımsız ve tarafsız yargı inşa edilmelidir. Tutuklu milletvekilleri serbest bırakılmalıdır. Liyakat yerine sadakat tercih edilmektedir. Devlet parti devletine dönüşmüş, kuvvetler ayrılığı yok edilmiştir. Fiilen tek adam rejimi inşa edilmiştir.

Hukuk düzeni darbe hukukundan temizlenmelidir. Örneğin seçimde adalet yoktur. Seçimlere hile karışmıştır. Seçim barajı ve siyasi parti düzeni milli iradenin parlamentoya yansıması engellenmektedir. Eğitimde adalet yoktur. Eğitimden bütün paydaşlar şikayetçidir. Müfredat ideolojik esaslara göre hazırlanmaktadır. Herkes tek tip okula mecbur edilmektedir. Medyada adalet yoktur. Fiili bir sansür söz konusudur.

Adalet yürüyüşü ile korkunun yerini cesaret, çaresizliğin yerini umut almıştır. Bu Kurultay ise buna bir kolektif demokratik güç mahiyeti kazandırmıştır. Katılımcılar tek adam rejimi karşısında çaresiz ve yalnız olmadıklarını hissetmişlerdir.Bugün güçlünün hüküm sürdüğü, güçsüzün süründüğü bir düzen vardır. Bu düzen değişmelidir. Bu düzeni adalet ve huzur talebi ekseninde oluşacak kolektif demokratik güç değiştirecektir.

‘Demokrasi, Adalet ve Huzur Hareketi Doğmaktadır’

Adalet Yürüyüşü ve Adalet Kurultayı daha şimdiden bir büyük Demokrasi, Adalet ve Huzur Hareketine dönüşmüştür. Bu hareket çıkış hattının hareketidir. Bu hareket farklılıklar üzerinden değil ortak noktalar üzerinden tarif edilen bir harekettir. Ortak noktalar demokrasi, adalet ve huzur talebidir. Bu talepleri olan herkese yer vardır”

Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı bildirgenin tamamı:

https://twitter.com/herkesicinCHP/status/902531411843747840

 

Gelibolu’daki Kocadere Kamp Alanı’nda yapılan kurultayda 4 gün boyunca mahkemede adalet, devlette adalet, seçimde adalet, geçimde adalet, inançta adalet, eğitimde adalet, yaşamda adalet, medyada adalet başlıklarıyla 8 oturum düzenlendi.

Kurultayın son gününde Kılıçdaroğlu isminin yazılı olduğu tuğlayı oluşturulan adalet anıtına bıraktı.

https://twitter.com/herkesicinCHP/status/902465818373607424

Kurultaya CHP’li isimlerin yanı sıra eski AKP’li Abdüllatif Şener, Ertuğrul Yalçınbayır, ANAP eski Genel Başkanı Nesrin Nas, TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, gazeteciler Doğan Tılıç, Levent Gültekin, hukukçu İbrahim Kaboğlu, Turgut Kazan ile birlikte Korkut Boratav, İhsan Eliaçık, Cihangir İslam gibi isimler katıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.