Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nobel Fizik Ödülü yerçekimsel dalgaları gözlemleyen üç ABD’li bilim insanına verildi

 

Bu yılın Nobel Fizik Ödülü, yerçekimsel dalgaları gözlemleme alanında yaptıkları araştırmalar için  Rainer Weiss, Barry C. Barish ve Kip S. Thorne’a verildi.

 

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi yapılan açıklamada “Bu tamamen yeni ve farklı bir şey ve daha önce görülmemiş dünyaların kapılarını açıyor. Bu dalgaları yakalayıp, mesajlarını çözmeyi başaranları çok sayıda keşif bekleniyor” denildi.

Geçtiğimiz yüzyılda Albert Einstein’ın tahmin ettiği ve izafiyet teorisinin bir parçası olan yerçekimsel dalgaların varlığı ilk olarak 2015’te tespit edilmişti.

Ekran Resmi 2017-10-03 13.30.42

Yerkçekimsel dalgalar, birbiriyle çarpışan kara delikler ve yıldız çekirdeklerinin çökmesi gibi evrendeki şiddetli olaylar nedeniyle zaman-mekan dokusunda görülen kıpırtılar olarak tarif ediliyor.

2016 Nobel Fizik Ödülü’nü İngiliz David Thouless, Duncan Haldane ve Michael Kosterlitz kazanmıştı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.