Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk-Amerikan ilişkileri: Kaygı ve sorun çok, ilerleme yok

Başbakan Binali Yıldırım ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, dün Türkiye saatiyle akşam saatlerinde Beyaz Saray’da biraraya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Başbakan Yıldırım’ın Dışişleri Başdanışmanı Kerim Uras’ın da katıldığı görüşme 1 saat 20 dakika sürdü.

Başbakan Binali Yıldırım, Pence ile görüşmesinin ardından uçakla Washington’dan New York’a hareket etti. Anadolu Ajansı’nın haberine göre; Yıldırım uçakta basın mensuplarına değerlendirilmelerde bulunurken şunları söyledi: “Görüşme, doğrusunu isterseniz çok verimli geçti. Samimi ve dürüstçe birbirimizle sorunlarımızı konuştuk. İkili konularımızı, bölgesel konuları ele aldık. İkili konularda iki ülke arasında son zamanlarda meydana gelen ilişkilerdeki kötüleşmenin ne Türkiye ne de ABD’ye bir faydasının olmadığını, bizim mutlaka siyasetçiler olarak, ülkeyi yönetenler olarak daha fazla sorumluluk alarak ilişkileri zedeleyen durumların gündemden çıkartılması gerektiğini ifade ettik”.

Yıldırım değerlendirmelerine şöyle devam etti:

“Gülen’in iadesi ve Zarrab dosyası ile ilgili de konuştuk. Dosyaya konu olan delilleri hazırlayanların Türkiye’de tutuklu olduklarını aktardık. Delillerin elde edilişi hukuki değil. Bu konuya gereken hassasiyetin gösterilmesini, bu davaların bir ambargo ihlali kapsamında düşünülmesinin doğru olmadığını söyledik. FETÖ konusunda artık bir somut ilerleme sağlanması ve adım atılmasını beklediğimizi ifade ettik. Belgeleri, bilgileri, her şeyi verdik. ‘Kesin kanaatimiz darbenin arkasında FETÖ var, dolayısıyla FETO’nun iadesine yönelik sürecin başlatılması gerektiğini düşünüyoruz’ dedik. ‘En azından faaliyetlerinin kısıtlanması yönünde başlangıçta bir adım atılabilir’ dedik. Bu konuda ülke olarak hassasiyetimizin en üst düzeyde olduğunu ifade ettik. Burada bir işlem yapılmamasının düşündürücü olduğunu, ‘acaba başka nedenler mi var’ şeklinde soruların sorulmasına neden oluyor dedik.”

Başbakan Yıldırım; Pence’in, PYD-ABD ilişkisinin bir süre daha devam edeceğini söylediğini de ifade etti. Yıldırım konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: “PKK’ya yönelik ABD’den daha fazla destek beklediğimizi aktardım. YPG konusunu çok açık bir şekilde konuştuk. Bu konuda ‘Artık DEAŞ gitti, artık o ortaklığı bozun, bunlar bize çok büyük rahatsızlık verdi, bu mecburi ortaklıktan vazgeçin, bu silahlar PKK’ya geçiyor’ tespitini yaptık.”

Görüşmede gündeme gelen konulardan birinin de vize krizi olduğunu belirten Başbakan Yıldırım; “Vize konusunda bir kriz yaşandı ilişkileri çok iyi noktaya getirelim derken. Artık bundan sonra normal seviyesine dönmesini bekliyoruz. Genel atmosfer itibarıyla karşılıklı güven ve samimiyetle hakikaten ilişkileri iyileştirme iradesi olduğunu gördüm. Tabii ki bundan sonrası takibe bağlı. Zaman içinde ilerlemeleri göreceğiz, takip edeceğiz. Başkan Yardımcısının olumlu bir bakış açısı olduğu izlenimi edindim.” dedi.

Öte yandan; Yıldırım-Pence görüşmesiyle ilgili Beyaz Saray’dan bir açıklama yayınlandı. Görüşmenin Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya yardımcı olacağının vurgulandığı açıklamada; ABD’nin, terör örgütlerine karşı Türkiye’nin yanında olduğu dile getirildi ve Türkiye’nin IŞİD ile mücadelede yaptığı katkılara teşekkür edildi. Açıklamada ayrıca; Türkiye’deki bazı Amerikan vatandaşları, ABD misyonlarının yerel çalışanları, gazeteciler ve sivil toplum üyelerinin tutuklanması konusunda duyulan kaygının aktarıldığı da belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.