Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hamas ve El Fetih uzlaştı, Filistin 2018’de seçime gidiyor

El Fetih ve Hamas örgütleri, 2018 yılının sonunda Filistin’de genel seçimleri düzenleme konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Filistin’de Batı Şeria’nın yönetimini elinde bulunduran El Fetih ve Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas’ın temsilcileri, Mısır’ın başkenti Kahire’deki iki gün süren görüşmelerinin ardından, 2018 yılı bitmeden Filistin’de genel seçimlerin yapılması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Seçimler söz konusu tarihte gerçekleştiği taktirde, ülkede 12 yıl aradan sonra seçimler düzenlenmiş olacak.

Kahire’de yapılan ve El Fetih ile Hamas dışında 11 grubun daha katıldığı toplantının ardından yapılan açıklamada; seçimin kesin tarihini belirleme yetkisinin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a bırakıldığı belirtilirken; başkanlık, ulusal konsey ve parlamento seçimlerinin aynı anda yapılması konusunda uzlaşıldığı duyuruldu.

Filistin’deki son seçimler 2006 yılında düzenlenmiş; seçimlerden Hamas’ın birinci parti olarak çıkması üzerine El Fetih sonuçları tanımadığını açıklamış ve bunun üzerine Hamas 2007 yılında Gazze Şeridi’nin yönetimini ele geçirmişti.

Hamas ve El Fetih grupları, geçtiğimiz ekim ayında, yine Mısır’ın başkenti Kahire’de, Filistinli gruplar arasındaki ayrılıkları bitirmek için uzlaşmaya varmıştı.

Hamas; ABD, Avrupa Birliği ve İsrail tarafından terör örgütü olarak nitelendiriliyor.

Filistinli gruplar arasındaki son mutabakatı ve seçim kararını Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Salih Bıçakçı Medyascope tv’ye değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.