Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye 2017’de en çok milyoner kaybeden 3. ülke oldu

Güney Afrika merkezli New World Wealth 2017 yılına ait “Milyoner Göçü” raporunu yayımladı. Buna göre 2018’de yaşadığı ülkeleri terk eden milyonerlerin sayısı 2017’ye göre 13 bin artarak 95 bin oldu. Bu sayı 2017’de 82 bin, 2016’da ise 64 bin idi. Bu seneki raporun detaylarına baktığımızda vatandaşları tarafından terk edilen ülkelerin ağırlıklı olarak “gelişmekte olan ülkeler” olduğunu görüyoruz. Ülkesini terk eden milyonerleri sıraladığımızda ilk sırayı 10 bin milyoner göçü veren Çin alıyor. Çin’i sırasıyla 7 bin ile Hindistan ve 6 bin ile Türkiye izliyor.

Brexit İngiltere’den kaçışlara neden oldu

Bu üç ülkenin ardından dördüncü sırada bir Avrupa ülkesi yer alıyor. 2017’de 5 bin milyoner vatandaşı başka ülkelerde yaşamayı tercih eden İngiltere, Brexit ile girdiği yeni dönemde vatandaşlarının başka ülkelerde yaşamayı tercih etmesinde Brexit’in önemli bir payı olduğunu söyleyebiliriz. İngiltere ile benzer bir sorunu yaşayan diğer Avrupa ülkesi ise Fransa. Son yıllarda terör saldırılarına sıklıkla hedef olan Fransa da 5 bin milyonerini başka ülkelere kaptırdı. Bu ülkeleri Rusya, Brezilya ve Endonezya izledi.

Screenshot_14

Türkiye’de son iki yılda 12 bin milyoner ülkeyi terk etti

New World Wealth’in 2015’den bugüne yayımladığı raporlara baktığımızda Türkiye, 2016’da 2015’e kıyasla altı kat fazla milyoner göçü vermişti. Türkiye 2016’da milyoner göçü sıralamasında Fransa, Çin, Brezilya ve Hindistan’dan sonra en çok dolar milyoneri göçü veren 5’inci ülke konumundaydı. Türkiye 2017’de ise verdiği milyoner göçü sayısı yine 6 bin oldu ancak sıralamada üçüncülüğü yükseldi.  Bunun sebepleri arasında artan terör saldırılarını, Suriye’de yaşanan iç savaş ve bunun yansımalarını, 2015’de biten çözüm süreci ile yeniden başlayan çatışmaları, 15 Temmuz Darbe girişimi ve ardından ilan edilen OHAL’i ve uzun süredir devam eden iç siyasi gerilim ile artan kutuplaşmayı sayabiliriz.

Milyonerlerin en fazla tercih ettiği ülke: Avustralya

Dünya gazetesinden Kerim Ülker bugünkü yazısını bu konuya ayırdı. Ülker yazısında milyonerlerin en çok tercih ettiği ülkenin Avustralya olduğunu, 2017’de 10 bin milyonerin bu ülkeye yerleştiği bilgisine yer verdi. Avustralya’yı sırasıyla 9 bin ile ABD ve 5 bin ile Kanada takip ediyor.

Screenshot_15

Milyonerlerin milletlerine göre hangi ülkeleri tercih ettiğine baktığımız karşımıza çıkan tablo şu şekilde:

  • Çin: ABD, Kanada ve Avustralya
  • Hindistan: ABD, BAE, Avustralya ve Kanada
  • Türkiye: Avrupa Birliği ülkeleri ve BAE
  • İngiltere: ABD ve Avustralya
  • Fransa: ABD, Kanada ve İsviçre

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.