Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dizel skandalında yeni aşama: Polis, BMW’nin Münih’teki merkezinde arama yaptı

Almanya’da Münih Başsavcılığı, dizel araçların egzoz gazı emisyonunu düşük gösteren yazılım kullanıldığı gerekçesiyle yürütülen soruşturma kapsamında otomotiv devi BMW’nin merkezinde arama yaptı.

BMW’nin Münih’teki merkezinin yanısıra Avusturya’nın Steyr kentindeki fabrikasında de eşzamanlı olarak yapılan operasyona 100’ü aşkın polis ve savcılar katıldı. Savcılığın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Münih Savcılığı, yaklaşık 11 bin 400 araçta hileli yazılım şüphesiyle 27 Şubat 2018 tarihinde kimliği belirsiz kişilere yönelik bir ön soruşturma başlattı ve bugün BMW şirket merkezinde ve Avusturya’daki ofislerinde arama yapıldı”.

BMW’den yapılan açıklamada ise, savcılığın arama yaptığı doğrulandı. Açıklamada; üretilen bazı araçlara yanlış yazılım takıldığı doğrulanırken, bunun kasıtlı yapılmadığı, X7 model arazi araçlarına takılması gereken yazılımın, X5 ve X6 modellerine yanlışlıkla takıldığı ve sorunun bundan kaynaklandığı savunuldu. Açıklamada ayrıca, yanlış yazılım kullanılan araçların tamamının geri çağrıldığı ve hatanın düzeltildiği belirtildi.

Screen Shot 2018-03-21 at 16.05.02

“Dizel skandalı” adı verilen olay ilk olarak Kasım 2015’te patlak vermişti. Volkswagen şirketi, ABD’deki zehirli gaz emisyon testlerinde usulsüzlük yaptığını ve kasıtlı olarak değişik bir yazılım kullandığını kabul etmiş ve bu nedenle 11 milyona yakın aracını geri çağırmıştı. Skandal Volkswagen’e 20 milyar doları aşkın zarara mal olmuştu. Skandalın ardından Daimler ve BMW gibi Alman otomotiv devleriyle ilgili de benzer iddialar ortaya atılmış ve soruşturmalar başlatılmıştı. BMW ise şimdiye kadar konuyla ilgili iddiaları ısrarla reddediyordu.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.