Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin, sesten 6 kat hızlı hipersonik hava aracını başarıyla test etti

Çin Uzay ve Aerodinamik Akademisi (CAAA); sesten 6 kat daha hızlı bir hava aracını başarıyla test ettiklerini açıkladı.

“Starry Sky-2” (Yıldızlı Gökyüzü) adı verilen ve nükleer başlık da taşıyabilen hava aracının testi, geçtiğimiz Cuma günü yapıldı. Bir roket yardımıyla ateşlenen hava aracı, daha sonra roketten ayrılarak bağımsız bir şekilde yol aldı. Hava aracı ses hızını fazlasıyla aşabildiği için radarlar tarafından tespit edebilmesi neredeyse imkansız. Starry Sky-2, tam hızda yol aldığında ABD’yi bir uçtan bir uca yarım saatte geçebiliyor. Merkezi Çin’in başkenti Pekin’de bulunan CAAA’dan Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre; Starry Sky-2 7344 kilometre hıza ulaşabiliyor. Açıklamada, Starry Sky-2’nin hangi alanlarda kullanacağına net bir şekilde değinilmezken uzay teknolojisini geliştirmeye devam edileceği belirtilmekle yetinildi.

Hipersonik araçlar ve silahlar üzerinde çalışmalar devam ediyor

CNN International’ın haberine göre; hipersonik teknolojiye sahip silahlar üretme konusunda birçok ülke yıllardır rekabet halinde.  2015 yılında yaptığı bir açıklamada ABD Hava Kuvvetleri; amaçlarının 2023 yılına kadar sesten daha hızlı yani hipersonik bir silah üretmeyi hedeflediklerini kaydetmişti. Rusya ise, bu yıl içerisinde ilk hipersonik füzesini başarıyla test ettiğini açıklamış ve konuyla ilgili çeşitli videolar yayınlamıştı.

.Hipersonik teknolojisinin askeri amaçlar dışında yolcu taşımacılığında kullanılması planlanıyor. ABD’li Boeing firması, New York’la Londra arasını 120 dakikada kat edebilecek bir hipersonik uçak projesi üzerinde çalışıyor.

ABD kaygılı

Daha önce sesin beş kat üzeri hıza ulaşan insansız hipersonik hava aracı yapan ABD’de yetkililer Çin’in girişimlerinden endişe duyuyor. Çin’in son girişiminin üzerlerinde ekstra bir baskı yarattığını söyleyen ABD ordusundan General John Hyten, “biz, Çin ve Rusya, testlere devam ediyoruz. Hipersonik rekabet çok önemli bir mücadele alanı” ifadelerini kullanıyor.

ABD Savunma Bakanı eski yardımcılarından Robert Work de, geçtiğimiz Haziran ayında, ABD’nin askeri teknoloji konusunda Çin tarafından “geçilmek üzere” olduğu konusunda ABD’li yetkililere uyarıda bulunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.