Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton’dan, Büyükelçi Kılıç’a: “Rahip Brunson bırakılmadığı sürece görüşecek hiçbir şeyimiz yok”

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’a, Rahip Andrew Brunson serbest bırakılıncaya kadar ABD’nin Türk hükümetiyle görüşecek hiçbir şeyi olmadığını söyledi. Bu iddiaya; bugün Bloomberg internet sitesinde yer verildi.

Konuyu yakından takip eden ve isimlerini vermek istemeyen iki kaynağa dayandırılan habere göre; görüşme talebi Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’tan geldi. Beyaz Saray’da dün (Pazartesi) gerçekleşen görüşmede, ABD tarafının herhangi bir pazarlığa yanaşmadığı ve bu yüzden bir sonuca ulaşılamadığı iddia edildi.

Beyaz Saray basın sözcüsü Sarah Sanders, iki cümlelik bir açıklamayla Bolton-Kılıç görüşmesini doğruladı. Bloomberg’ün ulaşmaya çalıştığı Türk Büyükelçiliği yetkilileri ise, kendilerine yöneltilen sorulara henüz cevap vermedi.

Bununla birlikte Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bolton-Kılıç görüşmesini doğrularken, görüşme talebinin ABD tarafından geldiğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu görüşmeyi Beyaz Saray ayarladı. ABD’de bir karmaşa var. Bu sorunu çözmek isteyen, krizi sürdürmek isteyen gruplar da var. Kendi aralarında iletişim var mı, yok mu; iyi polis-kötü polis oynayan var mı yok mu, belli değil. Büyükelçimizin Bolton’a söylediği nettir. Tüm bu konulardaki bilgileri yeniden güncelledi. Net bir mesaj verdi: Baskıyla, tehditle ya da yaptırımlarla Türkiye ile ilişkilerde ancak bir kaos olur. ABD, yaptırım ve tehdit dilini bir kenara bırakmalı. Brunson’ın durumu da belli. Sağlık durumuyla ilgili sorunlar nedeniyle evde. Maslahatgüzar da bugün kendisini yanlış bilmiyorsam ziyaret edecek.”

Bolton-Kılıç görüşmesi, ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’den ithal edilen çelik ve alüminyum ürünleri üzerindeki vergileri arttırdığını açıkladıktan sonraki, iki ülke arasında ilk üst düzey temas durumunda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.