Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Litvanya’da “Avrupa’nın G noktası Vilnius” kampanyası tartışması

Doğu Avrupa Ülkesi Litvanya’nın başkenti Vilnius için “Avrupa’nın G noktası Vilnius” başlığı ile Berlin ve Londra’da bir reklam kampanyası başlatıldı:

56.000 €’ya mal olan kampanya ile 18-35 yaş arası Alman ve İngiliz gençlerin Vilnius’u ziyaret etmesi hedefleniyor ancak kampanyaya tepki gösteren de çok. Vilnius Belediye’sinin şehrin tanıtımdan sorumlu Ajansı Go Vilnius ve yerel bir firmanın da destek verdiği kampanya ile ilgili Avrupalı kadın gazetecilerin perspektifinden yayın yapan News Mavens haber sitesinde Litvanyalı gazeteci Daiva Repeckaite imzasıyla çıkan yazı da bu tepkilerden biri.

Repeckaite yazısında “Kimse yerini bilmez ama bulduğunuzda şaşırtıcıdır” sloganlı kampanya ile ilgili olarak şöyle diyor:

“Bir şehir kendini bir harita üzerine yatmış yüzü gözükmeyen ama heyecandan alnı kırışmış, harita üzerinde şehri avuçlamış  bir kadının posterlerini kullanarak tanıtıyor. Kampanyanın taraftarları, özellikle politikacıların geleneksel aileyi tanımlamak ve yeniden tanımlamakla meşgul olduğu ve kadınların her tür meclis dönemiyle birlikte üreme haklarını kısıtlama önerilerinin yer aldığı bir toplumda yaratıcı ve özgürleştirici olduğunu düşünüyor. Ama özellikle Vilnius için G-spot sembolü gerçekten özgürleştirici mi?

Kadın zevkine odaklanmak ve özellikle kadın bedeninin “coğrafyası” nda yer almak oldukça sıra dışı. G noktasından  referansla birlikte kadının yaşadığı şeyin dışa dönük dışavurumlarını görüyoruz. Fakat zevkin cinsel ilişkiyle mi, yoksa oyuncaklarla mı oluşturulduğu açık değil ve önemi yok.”

Litvanya Katolik Kilisesi kampanyayı seks turimine bir çağrı olarak nitelerken, Litvanya Başbakanı Saulius Skvernelis,”G noktası” reklamının normları aşmadığını, ancak zamanlamasının yanlış olduğunu söyledi.

Başkent Vilnius’un bir önceki reklam kampanyası “gerçek güzeldir” in de sıkıcı ve sıradan olduğu tartışılıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.