Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tarihte bir ilk: ‘Kanlı ay’ Periscope’tan canlı yayınlandı

ABD’li amatör astronom Phil Plait (@BadAstronomer) dün gece tarihte bir ilke imza atarak nadir görülen “Kanlı ay” tutulmasını Periscope’dan canlı yayınladı. Bu sayede bir daha 2033′de yaşanabilecek bu gökyüzü olayına dünyanın her köşesinden binlerce Periscope kullanıcısı akıllı telefonları sayesinde tanıklık etti.

Teleskop kullanarak iPhone üzerinden yayın yapan Plait, yayını evinin salonundan gerçekleştirdi. Colorado eyaletinde yaşayan amatör astronom tutulmanın başlamasıyla birlikte yerel saatle akşam 7’de yayına başladı ve rahat izlenmesi için görüntü ayarlarını yaptıktan sonra kısa bilgiler verdi. Plait ailesiyle ilgilenmesi gerektiğini söyleyerek bir ara yayının başından ayrılması dikkatlerden kaçmadı.

Süper Ay’ tutulmasında Ay’dan yansıyan Güneş ışığının Dünya atmosferinin içinden geçmesi sonucu Ay kızıl görünüyor. Ay, Dünya’ya en yakın noktaya ulaştığında yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünüyor. Ay Tutulması da Dünya’nın Güneş ile Ay’ın arasına girip Ay’ın üzerine gölgesinin düşmesiyle oluşuyor.

Süper Ay Tutulması da bu iki olayın aynı anda meydana gelmesiyle yaşanıyor. Süper Ay Tutulması sırasında, Dünya’nın arkasından gelen Güneş ışınlarının Ay’ı kızıla boyaması nedeniyle bu olaya ‘Kızıl Ay Tutulması’ ya da ‘Kanlı Ay Tutulması’ da deniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.