Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Titanik’i buz dağından önce gövdesindeki yangın mı batırdı?

İnşa edildiği tarihte dünyanın en büyük Transatlantik Gemisi olan ve asla batmaz denilen Titanik, çıktığı ilk seferinde sulara gömüleli 140 yıl oldu. Aradan yüzyıldan fazla süre geçse de Titanik’in nasıl ve neden batığına dair araştırmalar devam ediyor.

Titanik’in nasıl battığına dair 21 Ocak’ta Amerika’da yayımlanacak yeni bir belgesele göre dev gemi sadece buz dağına çarptığı için değil gövdesinde daha suya indirilmeden başlayan ama önemsenmeyen bir yangın yüzünden batmış.

12 Nisan 1912’de Kuzey Atlantik’te bir buz dağına çarparak batan tarihin o güne kadar gördüğü en büyük yolcu gemisi Titanik, soğuk ve fırtınalı hava ve yolcu sayısının yarısı kadar filikası olması sebebiyle 1500’den fazla kişiye mezar olmuştu. Amerikan Channel 4 tv kanalında 21 Aralık’ta yayımlanmaya başlanacak yeni ‘Titanik Yeni Kanıt’ belgeseline göre Titanik daha suya indirilmeden önce gövdesinde başlayan ama geminin sağlamlığına duyulan güvenle, önemsenmeyen bir kömür yangınının da etkisiyle batmış.6

Belgeselde bu iddiayı dile getiren 30 yıldan beri kendini Titanik’in batış hikayesini aramaya adamış İrlandalı Gazeteci Senan Moleny’nin teorisine göre ‘Geminin 3 katlı yakıt bölmesinde kazadan 3 hafta önce başlayan kömür yanığı, önemsenmemiş ve kazadan önce yüksek ısı ile gövdeyi kaplayan metallerin incelmesine sebep olmuş ve bu incelme buz dağı karşısında mukavemeti azalmış ve Titanik olması gerekenden çok daha hızlı bir şekilde sulara gömülmüş’.

Titanik İrlanda’da Harland & Wolff Tersanesinde inşa edilmişti. 4 yıl önce Belfast merkezli şirketin yöneticilerinden biri Senan Moleny ile Titanik’İn inşasına ait fotoğrafları paylaşmış ve İrlandalı gazeteci fotoğrafları incelerken, geminin gövdesinde sancak tarafının önünde yaklaşık 10 metrelik siyah çapraz bir leke görmüş. Bu lekenin bulunduğu kısım, Titanik’in buzdağına çarptığı bölgeye denk geliyor.

7

Londra İmparatorluk Koleji’nden bir grup mühendisin yaptığı araştırmaya göre bu siyah lekenin Titanik’in kömür depolarındaki yanma nedeniyle oluşmuş olma ihtimali yüksek.

Titanik Facisı üzerine 2 kitabı bulunan Mühendis Richard De Kerbrech, 1912’de Bir İngiliz Yetkilinin gemideki bu küçük yangından bahsettiğini ancak önemsenmediğini söylüyor. De Kerbrech bu yangının geminin bölmelerini ısı ile incelterek çarpmaya karşı daha kırılgan hale geldiğini düşünüyor.

Irish Daily Mail gazetesinin editörü Senan Moleny, geminin sahibi White Star Line şirketinin Titanik’in seferi geciktirilirse yaşanabilecek maddi sıkıntılar nedeniyle önemsemediğini belirtiyor.

Denizilik tarihinin en büyük kazalarından biri olan Titanik ile ilgili aslında Titanik’in kardeş gemisi Olimpic’in bir Alman Denizaltısı tarafından batırıldığı veya Titanik’in bir Mısır Mumyasını taşıdığı için battığı da dahil birçok komplo teorisi de yıllardır konuşuluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.