Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBMM Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu taslak raporunu açıklandı

Meclis  15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek,  “15 Temmuz hadisesinin arkasında FETÖ’nün bulunduğu açık ve net bir şekilde ortaya konmuştur”  dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan 661 sayfalık taslak raporunu, bugün açıkladı.

Raporun Hazırlanmasında Gecikmenin Nedeni

Raporda gecikme yaşandığını dile getiren Petek; “Hassasiyetle inceleyip neleri alabiliriz dedik, bu zamanımızı aldı arkadaşlar. Yurtta Sulh Konseyi olarak anılan 221 kişilik dava devam ediyor. 38 sanık konsey olarak belirlenen isimler. Biz çalışmalarımızı tamamladığımızda işin yargı bağlamında bilgiler bize soruşturmanın gizliliği gereği pek çoğu gelmiyordu. Bu süreç de bizim çalışmalarımızı bir anlamda sürekli güncelleme yapmamızı gerektirdi. Bu süreçte siyasi çalışmalarımızla doğrudan ilgilenmek durumunda olduğumuzdan, bu durum yaklaşık 3.5 ay çalışmalara yoğunluk veremememize neden oldu. Raporun 4 ay 15 gün gibi bir sürede tamamlanmış olduğunu da ifade etmeliyim.

“Darbe girişimini FETÖ/PDY İcra etmiştir”

Komisyon Başkanı Petek, “Tüm delil ve belgeler birlikte değerlendirildiğinde, 15 Temmuz darbe girişimine, ülkemiz dışındaki bazı odakların bulup yetiştirdiği, himaye ettiği, yurtiçi ve yurtdışında yarım asırdır hep desteklediği, Fetullah Gülen’in sözde liderliğinde FETÖ/PDY örgütünün karar verdiği ve icra ettiği anlaşılmıştır” dedi.

“Fetullah Gülen Sahtekardır”

Raporda, “Fetullah Gülen bir sahtekardır. Sahtecilik suçları işlemiştir. Sahtecilik eylemlerinden dolayı hiçbir soruşturma geçirmemiştir. Yeşil pasaportu sahtecilikle almıştır. Bilgi ve belgeler bu sahtelikleri belgelemektedir. Raporda bir kısmını resim olarak eklerde göreceksiniz. FETÖ; gizlilik, takiyyeye dayanmaktadır. O gece, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne silahların teslim edilmemesi, darbe girişimi saatlerinde kendi faaliyetlerindeki polis memurlarına darbe girişiminde bulunanlara yönelik direnilmemesi talimatları ile açıkça destek verdikleri tespit edilmiştir

“Darbe Girişiminde İstihbarat Zaafı Vardır”

“Darbe girişiminin önceden haber alınamamasının bir istihbarat zaafı olduğunda kuşku yoktur.” diyen Petek, “Ancak Kara Havacılık’tan gelen pilot subayın MİT Müsteşarına yönelik verdiği bilgilerden sonra MİT’in ve Genelkurmay Başkanlığı’nın önleyici girişimleri sayesinde darbe girişim saatinin 16 Temmuz gece saat 03.00’ten 15 Temmuz 2016 saat 20.30’a çekilmesi, darbenin önlenmesinde en önemli faktörlerden biri olarak görülmektedir.” 

“Sadece Bir Siyasi Partiyle İrtibatlı Değil” 

FETÖ’nün tek bir partiyle irtibatını ya da yakınlığını tespit etmedik. Dönemsel olarak, tek parti ya da koalisyon iktidarı olsun, iktidarda bulunan partilere yakın davranıp, devlet üst organlarına sızmak için örgüt amaçlarına yönelik siyaseti kullanma yolunu seçtikleri anlaşılmaktadır.

Raporda darbe girişiminin kronolojisine de yer verildi

20:09 – Saat 14:45’te görevli bir binbaşının MİT’e gelerek istihbarat vermesi sonrası darbeciler teşebbüs saatini yeniden belirlemişlerdir.

20:23: Akıncı’da toplanan 33 Özel Kuvvetler görevlisi Genelkurmay Karargahı’na doğru yola çıkmıştır.

20:25: Darbeci askerler, Akar’ın yasak olmasını bildirmesine rağmen ilgili yerlere bütün uçuşlarının serbest olduğunu duyurmuşlardır .

20:46: Mehmet Dişli özel aracı ile karargaha geri dönmüştür.

21:00: Dişli, Akar’ın makam odasına girerek ‘Komutanım operasyon başlayacak’ diyerek darbeyi tebliğ ettiği anlaşılmıştır. Akar, bir grup darbeci tarafından zorla alıkonmuş ve Levent Türkkan tarafından ölümle tehdit edilmiştir. 

21:03: Partigöç ve bir grup darbeci subay Murat Aygün’ü telefonla arayıp harekete geçme emrini vermiştir.

21:16: Silahlı Kuvvetler Harekat Merkezi’nin giriş çıkışı darbeciler tarafından kontrol altına alınmıştır.

21:26: Darbeciler tarafından oluşturulan Yurtta Sulh Whatsapp grubunda İstanbul içine giren trafik engellenecek talimatı verilmiştir. 

21:28: Grupta bu saat itibari ile alınması gerekenlerin derhal alınması talimatı verilmiştir. 

21:30: 80-85 darbeci tarafından Jandarma Genel Merkezi harekat merkezleri ele geçirilmiştir. 

21:45: Başbakanlık Müsteşarı alçak uçuşların araştırılması talimatını vermiştir. 

22:00: Genelkurmay’da silah sesleri duyulmuş, halkın üzerinde ateş açılmıştır. 

22:00: Köprüler geçişe kapatılmıştır.

22:23: Uğur Coşkun Sakarya’da darbe girişimini başlatmıştır.

22:25: Ümit Dündar’ın evine gelen bir grup asker evi aramıştır.

23:24: Sakarya Valiliği darbeciler tarafından işgal edilmiştir.

23:24: Gölbaşı’nda Özel Harekat Merkezi’nde patlama meydana gelmiştir. 

16 Temmuz

00:05: Darbe bildirisi okutulmuştur.

00:57: Askeri kalkışmada bulunan saldırganlar, TÜRKSAT’ın Gölbaşı’ndaki tesislerine saldırıda bulunmuşlardır. 

01:15: Cumhurbaşkanımız Marmaris’ten Dalaman’a hareket etmiştir.

01:43: Cumhurbaşkanımız İstanbul’a hareket etmiştir. 

02:38: Ankara’da vatandaşlara ateş açılmıştır. 

02:49: Meclis’e yeni bir bomba atılmış, milletvekilleri ve Meclis Başkanı Kahraman sığınağa inmiştir. 

03:15: Genelkurmay’da yeniden çatışmalar başlamıştır.

03:20: Cumhurbaşkanının kaldığı otele SAS ve SAT komandoları indirme yapmıştır. 

03:40: Cumhurbaşkanı Atatürk Havalimanı’na inmiş, bir askeri helikopter ve askeri uçuş yapan uçak tarafından sürekli taciz edilmiştir.  

09:44: Darbe girişimi nedeniyle çıkan olaylarda o saat itibariyle 90 kişinin şehit olduğu açıklanmıştır. 

15 Temmuz’dan bu yana süren FETÖ/PDY operasyonları bugün de devam etti.

FETÖ’nün haberleşme programı ByLock’u kullandığı iddia edilen  ve FETÖ üyeliği suçlamasıyla kişi ve kurumlara yönelik operasyonlar bugün de devam etti.

Yapılan operasyonlarda Diyanet İşleri mensubu personeller de vardı. Gözaltına alınanlardan ikisinin halen aktif görevde olduğu öğrenilirken, 23’ünün ise daha önce meslekten ihraç edildiği öğrenildi. İstanbul merkezli başlatılan operasyon; Bolu, Kocaeli, Kayseri, Eskişehir, Kırklareli illerini de kapsadı.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) eski Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması suçlamasıyla gözaltına alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.