Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya liderlerinin BM gündemi: Kuzey Kore, Arakan ve iklim değişikliği

19-25 Eylül tarihleri arasında ABD’nin New York eyaletinde gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletlerin 72. Genel Kurulu öncesinde dünyanın gözü, liderlerin Genel Kurulda yapacakları konuşmalara ve liderler arası gerçekleştirilecek üst düzey görüşmelere çevrilmiş durumda. Liderlerin genel kurul öncesi gündeminde yer alan konular şu şekilde:

Arakan

Genel Kurul gündeminde olması beklenen konuların başında Myanmar’da yaşanan trajedi geliyor. Konuya ilişkin olarak BBC’ye konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres “Myanmar’da yüz binlerce Arakan Müslümanının göç etmesine yol açan askeri operasyonları durdurmak için ülkenin lideri Aung San Suu Kyi’nin önünde son bir şans var” şeklinde konuştu ve BM Genel Kurulunu işaret etti.

BM, geçtiğimiz günlerde, ülkedeki operasyonların etnik temizlik seviyesine gelebileceği uyarısında bulunmuştu. Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii ise yaptığı açıklamalarda Genel Kurula katılmayacağı bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’un dünya dışişleri bakanları ile Myanmar konusunda bir toplantı gerçekleştirmesi bekleniyor.

İran Nükleer Anlaşması

Genel Kurulun gündeminde yer alması beklenen bir diğer konu ise İran ile 2015 senesinde imzalanan nükleer anlaşma olacak.

Bugün (Pazartesi), gerçekleşmesi beklenen görüşmede ABD Başkanı Trump ve İsrail Başbakanı Netanyahu bir araya gelerek konuyu masaya yatırması bekleniyor.

Nükleer anlaşmanın tarafları arasında yer alan İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve ABD’nin konuya ilişkin olarak Çarşamba günü bir toplantı gerçekleştirecek. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ise genel kurul öncesi yaptığı açıklamalarda İran’ın teknik olarak anlaşmaya uyduğunu fakat anlaşmanın ruhuna aykırı davrandığını vurguladı.

Kuzey Kore

Genel Kurulun en önemli başlıklarından biri de Kuzey Kore’ye uygulanan yaptırımlar olacak.

Kuzey Kore’nin son olarak geçen hafta fırlattığı ve Japonya’nın üzerinden geçen füze denemesine ilişkin telefonda görüşen ABD ve Güney Kore liderleri yaptırımlara bağlılıklarını teyit etti.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg “Şu an tamamen çatışmaya nasıl barışçıl bir çözüm bulabiliriz ve nükleer füze programını durdurması için Kuzey Kore’ye nasıl baskı uygulayabiliriz, buna odaklandık” şeklinde konuştu.

Açıklamalarda bulunan Amerika Birleşik Devletleri’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise BM Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore’nin nükleer programını içeren seçeneklerinin tükendiğini ve ABD’nin konuyu Pentagon’a çevirmek zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.

Küresel Isınma ve Paris İklim Anlaşması

Dünya genelinde yaşanan doğal felaketler ve iklim değişikleri karşısında dünya liderlerinin Paris Anlaşmasına ilişkin söyleyecekleri bir diğer merak konusu.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson “adil şartların sağlanması durumunda Paris Anlaşmasında kalabiliriz” şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Trump Haziran ayı içerisinde yaptığı açıklamada Paris anlaşmasından çekileceklerini duyurmuş ve dünya genelinde büyük yankı uyandırmıştı.

Suriye ve Kuzey Irak Referandumu

25 Eylül’de Kuzey Irak’ta yapılması planlanan bağımsızlık referandumu öncesinde dünya liderlerinin Genel Kurul’da önemli mesajlar vermesi bekleniyor.

BM Genel Sekreteri Guterres, geçtiğimiz günlerde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin (IKYB) tek taraflı referandum kararının IŞİD’le mücadeleye gölge düşüreceğini vurguladı.

Trump yönetimi ise “Referandumun IŞİD’le mücadelede çabalarına ve bu mücadelede IŞİD’den arındırılmış bölgelerin istikrarına gölge düşereceği” uyarısında bulundu.

Genel kurul öncesinde bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Tillerson da Suriye ve Ortadoğu’daki gelişmeler konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Hatırlanacağı üzere, Türkiye, İran ve Irak’ın yoğun çabalarına karşın, IKYB yönetimi, referandum konusundaki kararını koruyor.

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.