Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vatikan’da rahibeler sömürülüyorlar mı?

The New York Times’ta çıkan habere göre Vatikan’daki rahibeler uzun saatler boyunca kardinal ve piskoposların temizlik ve yemek işlerini yapıyorlar, buna rağmen aynı masada yemek yiyemiyorlar. Ayrıca bu rahibelerin çoğunun hukuki bir sözleşmesi olmadığı ve yaptıkları işler karşılığında bazen çok az bazen de hiç ödeme alamadıkları belirtiliyor.

Konuşulan rahibelerden biri rahibelerin her an işlere koşulabilecek kişiler olarak görüldüklerini ve bunun bir istismar yarattığını anlatıyor. Adı verilmeyen ve konuşan rahibelerden bir diğeri ise “hepimiz İsa’nın gözünde Tanrı’nın çocuklarıyız fakat yaptığımız işlerde büyük bir kafa karışıklığı yaşıyoruz çünkü bu koşullar eşitliği yansıtmıyor” dedi.

Sorun çok daha büyük

Araştırmacı Lucetta Scaraffia ise sorunun rahibelere ödenen paradan çok büyük olduğunun altını çizdi. Söz konusu olan esas sorun kadının erkekten daha değersiz olduğu anlayışıyla ilgili olduğunu vurgulayan Scaraffia rahiplerin kilisede en önemli unsur olarak görülürken rahibelerin bir hiç olarak görüldüğü gerçeğini paylaştı.

Papa Francis: “Kulluk etmeyin”

Rahibeler kilise yönetiminin karar alma mekanizmalarında daha çok söz sahibi olmak istiyorlar. Fakat bu çok zor görünüyor çünkü kilise yönetimi erkeklerin kontrolü altında. Papa Francis de konuyla ilgili daha önce rahibelere “eğer üstleriniz sizden kulluk isterse bunu gerçekleştirmeyin” demişti. Papa Francis ayrıca “rahibelerin yani kendini adamış kadınların işi kiliseye hizmet etmektir, kulluk değil” dedi.

Lucetta Scaraffia ise “değişimin çok zor olduğunu çünkü bunları duymaktansa yüksek pozisyonda bulunanlar için rahibeleri çalıştırmak çok daha kolay” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.