Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’da tecavüze uğrayan rahibe için tüm kadınlar sokakta 

Hindistan’ın Kerala eyaleti, Katolik Kilisesi’nde yaşanan tecavüz skandalıyla çalkalanıyor. 2014 ve 2016 yılları arasında bir rahibin on üç kez tecavüz ettiği rahibe, yazdığı açık mektupla diğer kurbanlara da haklarını arama yolunda öncülük ediyor. The Washington Post’un haberine göre, Kilise, polis ve Kerala hükümetince yalnız bırakılan rahibeye ülke çapında destek yağıyor. 

Kerala’daki rahibeler, bir haftadır ibadethanelerinden çıkıp sokaklarda eylem yapıyor, Rahip Franco Mulakkal’ın 2014 ve 2016 yılları arasında on üç defa tecavüz ettiği iddia edilen rahibe için adalet istiyor. Kilisenin kovuşturmada bulunmaması üzerine haziran ayında adli makamlara başvuran rahibe defalarca sorguya çekilmiş ancak Mulakkal yalnızca bir kez sorgulanmıştı. Polisin 81 kişinin tanıklığına başvurmasına rağmen hiçbir somut adım atılmadı. 

En büyük tepki rahibenin de üyesi olduğu tarikattan geldi

Kilisenin, polisin ve Kerala hükümetinin yalnız bıraktığı rahibeye, kadınlar sahip çıkıyor. Nüfusun yüzde 18’inin Hristiyanlardan oluştuğu Kerala’da, rahibe karşı hukuki sürecin işletilmemesinin sebebi olarak oy kaygısı gösteriliyor. Kerala eyaletini yöneten komünist parti ve muhalefet sessiz kalmayı seçti. Fakat rahibeye karşı en acımasız hareket, kendisinin de mensup olduğu İsa Mesih Tarikatı’ndan geldi. 
20. yüzyılın ikinci yarısından beri ülkede faaliyet gösteren tarikat, tecavüzle suçlanan rahip Mulakkal’ı akladı ve rahibeye “yerel bir taksi şoförüyle ahlaksızca bir ilişki yaşadığı” şeklinde iftirada bulundu. Rahibeye akıl verdiği iddiasıyla “rasyonalistleri” suçlayan tarikat, rahibenin fotoğrafını da yayınladı. Tarikat, bu hareketiyle, cinsel suç kurbanı olanları toplumsal damgalamadan koruyan Hint hukuk kurallarını ihlal etti. 
Tüm bu baskı karşısında rahibe, Vatikan’a hitaben bir mektup yazdı. Mektubunda, Mulakkal’ı suçlarken; kendisiyle beraber 20 rahibenin daha cinsel taciz sonucu mensup oldukları cemaati terk etmeye zorlandıklarını belirtti. Rahibeye karşı bir “itibar suikasti” başlatıldığını söyleyen avukatı, karşı taraftaki avukatın rahibe için “fahişe” ifadesini kullandığını anımsattı.  
Bu yılın başında Jammu şehrinde, 8 yaşındaki bir çocuğa tecavüz edildiği haberi, tüm Hindistan’ı ayağa kaldırmıştı. Rahibenin attığı adımlar, ülkenin kendi “#MeToo” hareketinin başlangıcı olarak yorumlanıyor. Eyalet ve ülke genelinde pek çok kadın, resmi makamları ve cinsel suçları protesto için sokaklarda. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.