Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Trump, duş başlıklarından su akışını sınırlayan yasaya savaş açtı: “Saçlarım mükemmel olmalı”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, 13 Ağustos’ta duş başlıklarından akan suyun, maksimum basıncının artırılmasını talep etti. “Saçlarım mükemmel olmalı fakat duş aldığınızda, elinizi yıkamak istediğinizde su akmıyor. Suyun karşısında uzun süre bekliyorsunuz” diyen Trump’ın şikayetinin ardından, Enerji Bakanlığı harekete geçti.

ABD’de enerji tasarrufu için su akışını sınırlayan yasa 1992’de onaylanmış ve önceki Başkan Barack Obama döneminde güçlendirilmişti. Bugün ise Trump’a göre suyun musluktan “damla damla” akışı bir sorun haline geldi. Trump, 6 Ağustos’ta Ohio’daki ev aletleri üreticisi Whirlpool fabrikasını ziyaret ettiği sırada “Duş alıyorsunuz fakat su akmıyor” diyerek iddiasını tekrarlamış ve lavabolardan “su akmadığını”, sifonu en az “10-15 kez çekmek zorunda kaldığını” söylemişti.

Trump, ocak ayındaki bir mitingde, “Duşa girdiğinizde beş kat daha fazla süre kalıyorsunuz. Muhtemelen daha fazla su tüketiyorsunuz ve hoş olmayan bir tecrübe elde ediyorsunuz. İşte biz de bu limiti uygulayanlardan kurtulacağız ve siz tazyikin tamamına kavuşacaksınız” demişti. 

ABD Kongresi’nin 1992’de oyladığı “Energy Policy Act” (Enerji Politikası Yasası), duş başlığından dakikada akması gereken su miktarını 9,5 litre olarak sınırlamıştı. Yasanın amacı ülkede su tasarrufunu sağlamak ve diğer devletlere duyulan enerji bağımlılığını azaltmaktı. Birçok üretici ve dağıtımcı, 1994’te yürürlüğe giren yasaya aykırı olarak, duş kabinlerine iki – üç adet duş başlığı eklemiş ve su tazyiğini, yasadan önceki seviyeye getirmeye çalışmıştı. 2011 yılında Obama döneminde yapılan düzenlemeyle, bu gibi suistimallerin önüne geçmek hedeflenmişti.

Önceki gün, Trump yönetimince sunulan yeni düzenlemeyle farklı sayıdaki duş başlıklarının toplam akış hızının ayrı ayrı hesaplanıp yasaya uygunluğunun yeniden değerlendirilmesi teklif edildi. Bu yeni uygulamanın kabul edilip edilmeyeceğine, altı haftalık bir araştırmanın ardından karar verilecek.

Trump, yeni bir düzenleme konusunda ısrarcı. Geçen ocak ayında “Bu güzel saçlarımı yıkamak için çok su gerekiyor”, temmuz ayında ise “Sizi bilmem ama benim saçlarımın mükemmel olması gerekir” demişti.

Öte yandan, ABD Enerji Bakanlığı tarafından 12 bin 449 duş başlığı üzerinde yapılan bir araştırma, duş başlıklarının yüzde 74’ünün dakika 7,5 litreden az su kullandığını ve bunun ulusal düzeyde bir sorun yaratmadığını ortaya çıkarmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.