Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin’i “devirmek” için Moskova’ya yürüyen şaman Sibirya’da tutuklandı, Uluslararası Af Örgütü tepki gösterdi

“Putin’in şeytani ruhunu Kremlin’den temizleyeceğini” söyleyen Sibiryalı şaman tutuklandı. Rusya’nın kuzeydoğusundaki Saha (Yakutistan) Cumhuriyeti’nden Moskova’ya yürüyen şamanın akıbeti bilinmiyor. 

Moskova’ya 8 bin kilometre uzaklıktaki Yakutsk’tan başkente yürüyen şaman Aleksandr Gabişev, perşembe günü Buryatya’da, 3 bin kilometre ilerledikten sonra tutuklandı. Polis, şamanın neden tutuklandığı hakkında bilgi vermezken destekçileri, Gabişev’in “hükûmeti devirme teşebbüsü” ile suçlanabileceğini dile getirdi. New York Times gazetesinin tutuklamayı duyuran haberinde Gabişev’in “Tanrı tarafından Moskova’ya gitmek ve şeytanı defetmekle görevlendirildiğini” söylediği bilgisi yer aldı. Gabişev, Rus basınına verdiği başka bir mülakatta da “Putin bir insan değil. O bir canavar, bir şeytan. Sonrasında Rusya özgürleşecek” demişti. 

Olaylı Moskova seçimlerinin Rusya’yı sarstığı günlerde, şamanın yürüyüşü ülkede tepki çekmişti. Doğu Sibirya’daki Çita’da toplanan bir grup insan, başka şamanlarla birlikte Gabişev’i durdurmaya çalışmış, olayın videosu Türkiye’de ilgi toplamıştı.

“Yoksa sihirden mi korkuyorsunuz?”

Gabişev’in ses getiren hareketini destekleyenler bu esnada ailesine maddi yardımlarda da bulunmuştu. Fakat Gabişev yürüyüşünün altıncı ayındayken, 19 Eylül Perşembe günü tutuklandı. The Guardian’ın aktardığına göre polis, tutuklanması sırasında şamana “ağır suçlulara ve teröristlere gösterilen muameleyi” reva gördü. Gelgelelim şamanın hangi suçu işlediği henüz açıklığa kavuşmadı. Kimi polis kaynakları Gabişev’in “Saha Cumhuriyeti’nde işlenmiş bir suçtan ötürü” tutuklandığını belirtiyor. 

Şamanın tutuklanmasına en sert tepki Uluslararası Af Örgütü’nden geldi. Gabişev’in serbest bırakılması gerektiğini söyleyen örgütün Rusya yöneticisi Natalya Zviagina, tutuklamanın dini özgürlüğe karşı olduğunu belirtti: “Şamanın eylemleri garip olabilir fakat Rus yetkililerin buna cevabı da gülünç. Yoksa gerçekten sihirli güçlerden mi korkuyorlar? Aleksandr Gabişev, diğer herkes gibi, siyasi görüşlerini ifade etme ve dinini özgürce yaşama hakkına sahip olmalıdır.”

Gabişev’in tutuklanmasına bir başka tepki ise Rusya’nın içinden geldi. Putin’in müttefiklerinden, Buryatyalı üst düzey yetkili Aleksey Tsidenov, Facebook’ta yaptığı paylaşımda şöyle yazdı: “Sanırım hepimizin biraz sakinleşmesi gerek.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.