Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Christie’s Müzayede Evi, Picasso’nun 70 Milyon $’lık ‘Le Marin’ (Denizci) tablosuna kazara hasar vermiş

İspanyol Ressam Pablo Picasso’nun 2. Dünya savaşı sürerken 1943 yılı sonbaharında Paris’te yağlı boya ile yaptığı otoportresi ‘Le Marin’in yani denizcinin New York’ta 70 Milyon $’a açık arttırmaya çıkartılması beklenirken, müzayede evinde uğradığı zarar sonucu satışı ertelendi. Eser son olarak Mart ayında Hong Kong’da sergilenmişti.

Christie’s Müzayede evinden yapılan yazılı açıklamada , açık arttırmaya hazıralanan eserin kaza sonucu zarar gördüğünü ve bu nedenle adı açıklanmayan gönderici ile yapılan görüşme sonucu satıştan çekildiğini duyurdu. Müzayede evi zarar gören eserin bağımsız iki uzman tarafından incelendikten sonra restore edileceğini ve yeniden satışa konulacağını da basın bültenine ekledi.

chripic-1

Pablo Picasso’nun savaş döneminde yaptığı mavi ve beyaz çizgili denizci gömleği giymiş 1943 tarihli hüzünlü otoportresi daha önce Victor ve Sally Ganz koleksiyonunda yer almıştı,  Victor Ganz’ın 1952’de yayıncı Harry Abrams’tan 11 bin dolara satın aldığı söyleniyordu. Eserin şu anki sahibinin ismi açıklanmasa da Amerikan Medyası, ABD’li kumarhane işletmecisi Steve Wynn’in  eserin sahibi olduğunu iddia ediyor.

Görsel bozukluğa ve denge sorununa yol açan bir hastalığı bulunan Steve Wynn daha önce de Picasso’nun 1932 yılında 22 yaşındaki sevgilisi Marie-Thérèse Walter’ı resmettiği “Le Rêve” (Rüya)  isimli tabloya, eseri arkadaşlarına gösterirken dirseği  ile çarparak zarar vermişti.

lereve

Wynn hasarlı eseri 2006 yılında yine Christie’s Müzayede Evi üzerinden açık arttırmaya çıkarmış ve  uzmanlar Le Rêve’e 85 Milyon $ değer biçse de sanat koleksiyoncusu Steve Cohen tabloyu 155 Milyon $’a satın almıştı.

steve

Picasso’nun ‘Le Marin’inin de sahibi olduğu düşünülen 76 yaşındaki Steve Wynn, hakkındaki cinsel taciz suçlamaları sebebiyle kurucusu olduğu kumarhane zincirinin yöneticiliğinden istifa etmişti. Wynn ayrıca ABD Başkanı Trump ile de zaman zaman karşılıklı hakaretleri yüzünden mahkemelik olsalar da yakın dost olduğu biliniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.