Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus paralı askerlerle ilgili belgesel yapan üç Rus gazetecinin Orta Afrika Cumhuriyeti’nde öldürülmesindeki soru işaretleri

Rus paralı askerlerle ilgili belgesel hazırlığında olan üç Rus gazeteci, iç savaşın sürdüğü Orta Afrika Cumhuriyeti’nde öldürüldü. Yerel yetkililer; Orkhan Dzhemal, Kirill Radchenko ve Alexander Rastorguyev’in araçlarında seyir halindeyken pusuya düşürüldüklerini duyurdu.

Gazeteciler, Orta Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Faustin-Archange Toudera hükümetine askeri eğitim veren Ruslar’la ilgili araştırma yapmak üzere ülkede bulunuyordu. Washington Post gazetesi, ekibin belgeseli sürgündeki muhalif Rus işadamı Mikhail Khodorkovski’in finanse ettiği haber kuruluşu için çekmekte olduğunu bildiriyor. Khodorkovski de, Washington Post’a cinayeti aydınlatmaya kararlı olduğunu söylemiş.

Kremlin ve Dışişleri Bakanlığı sözcüleri ise, “çatışma bölgesinde tipik bir soygun girişimine benziyor” değerlendirmesi yapıp, üç gazetecinin ölümünden güvenlik uyarılarını dikkate almadıkları için kendilerinin sorumlu olabileceği imasında bulundular.

Gazetecilerin çalıştığı medya kuruluşunun editörü Andrei Konyakhin, ekibin Pazar günü Bangui kenti yakınlarında Rus paralı askerlerin Orta Afrika Cumhuriyeti ordusuna eğitim verdikleri bir askeri üsse girmeyi başardıklarını anlatıyor. Ekip Pazartesi günü ise hükümetten yetkililerle görüşüp bir altın madenini ziyaret etmeyi planladıkları Bambari kentine giderken saldırıya uğramış.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde neredeyse 20 yıldır süregiden iç savaşta, 2013 yılında Müslüman Seleka milisleri, Devlet Başkanı François Bozizé’yi devirmişlerdi. O günden bu yana dini boyut da kazanan iç savaş devam ediyor. Rusya, altın ve elmas madenlerinin bulunduğu ülke ile ilişkileri son yıllarda derinleştirdi ve Birleşmiş Milletler onayıyla ordusunu desteklemek üzere küçük silahlar ve askeri eğitim sağlamaya başladı.

Andrei Konyakhin, belgeselin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın dostu yakın Yevgeniy Prigozhin’e ait olduğu söylenen ve paralı askerleri Suriye’de de savaşan Wagner şirketiyle ilgili olduğunu söylemiş. Wagner grubu ile ilgili haberleri ile tanınan Rus gazeteci Maksim Borodin de Nisan ayında şaibe uyandıracak şekilde evinin penceresinden düşerek hayatını kaybetmiş, yetkililer “intihar” diyerek olayı soruşturmamıştı

2000 yılından bu yana Rusya’da en az 28 gazeteci ya şaibeli koşullarda öldü ya da faili meçhul cinayetlerde öldürüldü.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.