Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyada silahlı çatışmalar (İnfografik)

Farklı karakterlerdeki silahlı çatışmalar dünyanın en temel sorunlarının başında gelmeyi sürdüyor. Devlet-içi siyasi ve güç temelli silahlı sorunlar toplam içerisinde ağırlığını sürdürürken, devlet temelli olmayan yasadışı örgütlerin meydana getirdiği silahlı sorunlar toplumların güvenliği tehdit eden ya da bozan durumlar olarak öne çıkıyor.
2017 yılında silahlı çatışma sorununa bakıldığında devlet-içi sorunların azaldığı, devlet temelli olmayan sorunların ise sayısının artığı; silahlı çatışmalarda meydana gelen can kayıplarında ise düşüş meydana geldiği görülüyor. Bu eğilimin ortaya çıkmasında 2012 ile 2016 yılları arasındaki dönemin silahlı sorunların tarihinin en hareketli dönemlerinden biri olmasının da payı var. 2017 yılında özellikle Suriye’de yaşanan can kayıplarındaki düşüş, toplamdaki tablonun 2016’ya kıyasla daha olumlu olmasını sağlıyor. Can kayıplarında düşüş yaşansa da genel görünümde gerçek manada bir olumlu gelişme eğiliminden bahsetmek kolay değil.
Devlet temelli sorunlar cephesinde Kolombiya’da hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında varılan ateşkesin sürdürülebilmesi; Filipinler’de Duterte yönetimi ile Moro Müslümanları arasında nihai barış anlaşmasına varılması; Güney Sudan’da barış görüşmelerinde sona gelinmesi gibi gelişmeler kayda değer nitelikteyken; Yemen, Afganistan sorunlarında can kayıpları artıyor. Meksika’da çete savaşlarından etkilenen sivil vatandaşların sayısı büyük boyutta bir iç savaşın seviyesine ulaşmış durumda.
İNFOGRAF

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.