Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ortaklar arasındaki gelir paylaşımı anlaşmazlığı çözüldü; Kıbrıs Rum Kesimi, doğalgaz ihracatından 9.5 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyor

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Enerji Bakanı Giorgos Lakkotrypis, Afrodit doğalgaz sahasının işletilmesine ilişkin müzakerelerin uzamasına yol açan gelir paylaşımı mekanizmasına ve gaz fiyatlarına ilişkin konularda ABD’li Noble Enerji, Royal Dutch Shell ile İsrail merkezli Delek konsorsiyumu ile anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Varılan anlaşma ile tarafların daha önce mutabık kaldıkları çerçevenin yenilendiği ve yeni gelir paylaşım mekanizmasının uluslararası petrol fiyatlarındaki dalgalanmayı dikkate alacağı belirtildi. Buna göre, uluslararası petrol fiyatları düşük seyir halinde iken konsorsiyum ortağı firmalar altyapı yatırımlarının karşılanabilmesi adına doğalgaz gelirlerinden daha fazla pay alacaklar, petrol fiyatları yükseldiğinde ise Kıbrıs Rum Kesimi Yönetimi’nin gelir payı artacak.

Daha önceki anlaşmaya göre Kıbrıs Rum Kesimi’nin alacağı pay yüzde 68, işletmeci şirketlerin payı yüzde 38 olacak iken, Noble Enerji bu dağılıma itiraz etmişti.

Yeni anlaşmaya göre petrol 60-75 dolar aralığında ise işletmeci firmaların gelir payı artış gösterecek, petrol fiyatı 75 dolar seviyesi ve üzerine çıktığında ilk yapılan anlaşmadaki dağılım geçerli sayılacak. Tarafların mutabık kaldıkları ek maddeye göre ise petrol fiyatları 81 dolar ve üzerine çıktığında Kıbrıs Rum Kesimi Yönetimi’nin gelir payı ek artış gösterecek.

Enerji Bakanı Lakkotrypis, Brent petrol fiyatlarının 2020-2022 yılları arasında 70 dolar etrafında seyredeceğini, sonraki yedi sene boyunca ise daha yüksek fiyat bandına tırmanacağını öngördüklerini, bu rakamlar çerçevesinde doğalgaz ihracatından 9.5 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Lakkotrypis, mayıs ayı sonunda yaptığı açıklamada, işletme ömrünün 18 yıl olacağı hesaplanan Afrodit gaz sahasının 2024-2025 yılları itibariyle aktif hale gelmesini beklediklerini belirtmişti.

Afrodit sahasında üretilecek doğalgazın boru hattı aracılığıyla sıvılaştırılmak ve ihraç edilmek üzere Mısır’a gönderilmesi planlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.