Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

21 Eylül Dünya Alzheimer günü: İstatistikler ne söylüyor? Kimler risk altında? 

21 Eylül Dünya Alzheimer günü vesilesiyle Medyascope.tv olarak, hastalıkla ilgili belli başlı konuları derledik.

Uluslararası Alzheimer Hastalığı Kurumu’nun (ADI) 2017 istatistiklerine göre, dünya genelinde 44 milyona yakın Alzheimer hastası yaşıyor. Türkiye’de ise yaklaşık 600 bin Alzheimer, 1 milyona yakın demans hastası olduğu tahmin ediliyor. Yine istatistiklere göre, hastalığın 65 yaşından itibaren görülme sıklığı yüzde 10-15 iken, 65’ten sonra risk her beş yılda bir ikiye katlanıyor. 

Hastalığın 10 öncü belirtisi

Hastalık, toplumda sıklıkla demans (bunama) ile karıştırılsa da, bu ikisi aynı şey değil. Alzheimer, demansın en sık görülen sebebi olmakla birlikte, demansa yol açan bir çok neden var. Demans’ın belirtileri Alzheimer’a benzerlik gösteriyor; ancak daha çok bir semptomlar toplamı olan ve sendrom olarak tanımlanan demans besin ya da vitamin takviyesiyle tedavi edilebilirken, ilerleme eğiliminde olan Alzheimer’ın henüz tedavisi bulunmuyor.

Alzheimer’a karşı alınan ilaçlar, hastalığın yol açtığı tahribatı geri çeviremiyor; ancak ilerlemesini yavaşlatıyor ve semptomları azaltıyor.

Hastalığın ilk belirtileri bellekte ortaya çıkarken, zamanla kişinin davranışlarında ve karakterinde de değişiklikler görülmeye başlıyor. Hastalığın 10 erken dönem belirtisi arasında ise bellek kayıpları, geleceğe yönelik tasarılarda ve problem çözmede güçlük, evde ve işte görevleri yerine getirememe, zaman ve mekân algısında karışıklık, görsel imajları algılamada güçlük, konuşma ya da yazma güçlüğü, nesneleri yanlış yere koymak ve adım atmakta güçlük, karar verme güçlüğü, iş hayatından ve sosyal yaşamdan çekilme, mizaç ve karakter değişiklikleri yer alıyor.

İşitme kaybı da risk faktörleri arasında

Alzheimer’da genetik yatkınlık belli bir oranında rol oynamakla beraber, uyku apnesi, kafa travmaları, sigara, hipertansiyon gibi pek çok neden risk faktörleri arasında yer alıyor. Son olarak ADI tarafından geçen yıl bunlara işitme kaybı ve sosyal izolasyon da eklendi.

Uzmanlara göre hastalıktan korunmanın yolu zihni aktif tutmak, sosyal olmak, tansiyon ve kolesterol değerlerine dikkat etmek, sağlıklı beslenmek, iyi uyumak ve stresten uzak kalmaktan geçiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.