Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaşıkçı’nın oğlu Suudi Arabistan’ı terk etti

Öldürülen Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın oğlu Salah Kaşıkçı, Suudi Arabistan yönetiminin hakkındaki seyahat yasağını kaldırmasının ardından ülkeyi terk edip ailesiyle birlikte ABD’ye gitti. Ünlü gazetecinin oğluna geçtiğimiz aylarda seyahat yasağı konulmuştu.

ABD-Suudi Arabistan çifte vatandaşlığı olan Salah Kaşıkçı’nın bu kararı, ABD tarafından memnuniyetle karşılandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino, Bakan Mike Pompeo’nun “Suudi liderlere, Salah Kaşıkçı’nın Amerika’ya geri dönmesini istediğini açıkça belirttiğini” ve “şimdi bunu yapabildiğinden memnun olduklarını” söyledi.

Aileye yakın kaynaklara göre bu karar, soruşturmayı yürüten Suudi savcının cinayetin planlı olduğunu açıklamasından sonra geldi.

BM: “Kaşıkçı yargısız infaz kurbanı”

Birleşmiş Milletler’in yargısız ve keyfi infazlar üzerine özel raportörü Agnes Callamard, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin yargısız infaz damgası taşıdığını ve cinayeti yönetenlerin “devleti temsil edecek kadar yüksek düzeyde” olduğunu söyledi. Raportör Callamard, El Cezire’ye “Elimizdeki bilgiler Kaşıkçı’nın yargısız infaz kurbanı olduğunu çok kuvvetli bir biçimde ortaya koymak için yeterli” diye konuştu.

CIA Başkanı Haspel’den Trump’a brifing

ABD Dışişleri Bakanlığı, CIA Başkanı Gina Haspel’in Türkiye ziyareti dönüşünde, Başkan Donald Trump’ı yaptığı görüşmeler ve Türkiye’nin elindeki deliller hakkında bilgilendirdiğini açıkladı.

Washington Post gazetesi, Haspel’in Türkiye’nin elindeki “ikna edici” ses kayıtlarını dinlediğini haberleştirmişti. Trump-Haspel görüşmesinin, ABD Başkanı’nın karar vermeden önce mevcut tüm deliller hakkında bilgi sahip olmak istemesinden ötürü önemli olduğu düşünülüyor.

İstanbul’da protesto

Kaşıkçı’nın dostları, dün akşam saatlerinde Levent’teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu önünde toplanarak sorumluların hesap vermesi çağrısında bulundu. İstanbul’un yanı sıra Londra, Paris ve Washington D.C. şehirlerinde de gerçekleştirilen protestolar, kendilerini “Cemal Kaşıkçı’nın Dostları” olarak adlandıran kişiler tarafından düzenlendi. Protestolarda Ortadoğulu liderlere de ifade özgürlüğüne saygı çağrısında bulunuldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.