Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’yı sarsan ‘Sarı Yelekliler’ kim ve ne istiyorlar?

Fransa bir haftadır sarı yelek giyen ve benzin zamları ile vergileri protesto eden vatandaşların eylemleriyle sarsılıyor. Sarı Yelekliler’in kim olduğu sorusu ise hem siyasetbilimcileri hem de sosyologları şaşırtmaya devam ediyor. LesEchos.fr’de yayınlanan haberin özetini paylaşıyoruz:

Kim bundan birkaç ay önce benzin zamlarına ve hayat pahalılığına karşı insanların ulusal çapta örgütlenebileceğini düşünürdü ki? Sarı Yelekliler yaklaşık bir haftadır Fransa gündemini meşgul ediyor ve bir yandan da eylemlerine devam ediyor.

Ancak Sarı Yelekliler hareketi sıradışı özelliklere sahip. Hareketin bir lideri yok. Medyada görünen bir yüzleri yok. Hayat pahalılığını protesto eden Sarı Yelekliler ile ilgili son olarak bir kamuoyu anketi yapıldı. Bu ankete göre Fransız halkının yüzde 69’u eylemlere sempati ile bakıyor.

Gençler arasında hareketi destekleyenlerin oranı yüzde 65 iken, 35 yaş üstü bu hareketi destekleyenlerin oranı yüzde 71’e yükseliyor. Kırsal bölgelerde hareketi destekleyenlerin oranı yüzde 75 iken, kentlerdeki destekçilerin oranı yüzde 70.

Hareketin sağ ve solda nasıl algılandığı da insanları şaşırtan bir başka konu. Sağda ama özellikle aşırı sağda Sarı Yelekliler hareketini destekleyenlerin oranı yüzde 85’in üzerindeyken, sol partilerin ve sol siyasal hareketlerin üyeleri arasındaki destek oranı yüzde 75’in üzerinde.

IFOP Enstitüsü Direktörü Frédéric Dabi “Sarı Yelekliler hareketi Fransızların hayat pahalılığı karşısında duydukları devasa mutsuzluğun bir dışavurumudur, benzin zammı bunun sadece zirve yaptığı bir an” dedi. Dabi “Garip olan, muhalefette bu öfkeyi ve mutsuzluğu temsil edecek ya da anlatacak bir unsur olmaması” diye ekledi. Sendikalar ise aşırı sağdan gelen destekten ötürü bu harekete mesafeli yaklaşıyor.

Albert Ogier hareketin tipik bir taban hareketi olduğunu, çünkü farklı yerel inisiyatifler aracılığıyla eş zamanlı olarak ortaya çıktığını söylüyor. Ogier hareketle ilgili en şaşırtıcı olan şeyin, hızla ve eş zamanlı bir şekilde örgütlenebilme kapasitesi olduğunu belirtiyor. Ancak uzmanlara göre bu aynı zamanda hareketin bir dezavantajı. Aynı anda birçok yerde harekete geçebilme kapasitesi, lidersizlikle birleştiğinde zaman içinde Sarı Yelekliler’e karşı da dönebilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.