Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin yeni Başkanı Inhofe: “Türkiye silah alımında ya ABD’yi ya da Rusya’yı tercih etmeli”

ABD Senatosu’nun Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin yeni Başkanı James Inhofe, “Türkiye’nin silah alımı konusunda Rusya ya da ABD’den birini seçmesi gerektiğini” söyledi.

Bloomberg’in haberine göre; geçen ağustosta hayatını kaybeden Cumhuriyetçi Partili Senatör John McCain’in koltuğuna oturan Oklahoma Sentörü Inhofe, Türkiye’nin Rusya’dan hava savunma sistemleri alma ve ABD’nin F35 programında kalma arasında bir tercih yapması gerektiğini belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un Komite’ye yolladığı bir raporda; ABD yönetiminin; Türkiye’nin Rusya ile S400 füzeleriyle ilgili yaptığı işbirliğine devam etmesi halinde, F35 projesinde yer alan sekiz ortaktan biri olarak kalmaya devam edip etmeyeceğiyle ilgili yeniden bir değerlendirme yapması gerektiği dile getirilmişti.

Rapor üzerine değerlendirmede bulunan Cumhuriyetçi Senatör Inhofe, Pentagon’un önerisinin doğru olduğunu belirterek, “Türkiye’nin bir NATO üyesi olduğunu ve bir NATO üyesi gibi davranması gerektiğini” söyledi. Türkiye’nin hava savunmasını güçlendirmeye ihtiyacı olduğunu kabul eden Inhofe, “Türkiye, Batı ve Rusya arasında bir tercih yapmalı. Eğer Rusya’dan S400 almaya devam ederlerse, bunun sonuçları olacaktır” dedi.

Türkiye 2002 yılından bu yana, ABD’li Lockheed Martin firmasının üstlendiği F35 projesinin sekiz partnerinden biri konumunda. Türkiye’nin, 1,25 milyar dolarla katkıda bulunduğu projenin sonunda 100’den fazla F35 uçağı alması planlanıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.