Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi 90 yaşında yaşamını yitirdi

Türkiye’nin en önemli tiyatrocularından biri sayılan Gülriz Sururi hayatını kaybetti. 90 yaşındaki Sururi’nin ölümü, vasiyeti üzerine defin işleminden sonra açıklandı.

Türk Tiyatrosu’nun en önemli isimlerinden olan Gülriz Sururi 2 Aralık 2016’da Murat Daltaban’ın hazırlayıp sunduğu Şeyler&Şeytanlar programına konuk olmuştu.

Hürriyet gazetesine konuşan manevi kızı Zeynep Miraç, “Sessiz bir defin istediği için vasiyetini yerine getirdik. Kendisi definden sonra duyurulmasını istedi. Bir süredir sindirim sisteminden rahatsızdı. Dün kaybettik. Bugün defnettik. Vasiyeti gereği başka bilgi paylaşamıyoruz” dedi.

Sururi’nin eşi oyuncu Engin Cezzar da 2017’de yaşamını yitirmişti.

Tiyatronun usta isimlerinden Gülriz Sururi 1929’da İstanbul’da doğdu. Babası Lütfullah Sururi ilk operet kurucularındandı, annesi Suzan Lütfullah da opera sanatçısıydı.

Gülriz Sururi annesi Suzan Lütfullah’ın büstü ile

Gülriz Sururi ilk kez 1942’de İstanbul Şehir Tiyatrosu Çocuk bölümünde sahneye çıktı. İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro ve Şan bölümlerinde eğitim gördü.

Profesyonel sanat yaşamına 1955’te Muammer Karaca Topluluğu’nda başladı. Sururi, konservatuarı bitiremeden özel topluluklarda çalışmaya başlamıştı.

1960 yılında Dormen Tiyatrosu’na geçen Sururi, 1961’de bu toplulukta sahnelenen Sokak Kızı İrma’daki rolüyle en iyi kadın oyuncu olarak İlhan İskender Armağan’ı kazandı.

Eşi Engin Cezzar’la Küçük Sahne’de Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu’nu kurdu. Rol aldığı oyunlar arasında Sokak Kızı Irma, Ferhat ile Şirin, Teneke ilk akla gelen oyunlar.

Gülriz Sururi, 1966’da Teneke oyunuyla İlhan İskender En İyi Kadın Oyuncu Armağanı’nı ikinci kez kazandı. Aynı yıl Türk Kadınlar Birliği’nce Yılın Kadını seçildi.

Türk Tiyatrosunun usta ismi, Haldun Taner’in yazdığı Genco Erkal’ın yönettiği ve ilk olarak 31 Mart 1964’te sahnelenen ve uzun yıllar kapalı gişe oynanan Keşanlı Ali Destanı’nda Zilha rolüyle yer aldı.

1971’de Hint Kumaşı adlı oyunundaki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü üçüncü kez kazandı.

Fransız şarkıcı Edith Piaf’ın yaşam öyküsünden Başar Sabuncu’nun oyunlaştırdığı Kaldırım Serçesi adlı oyundaki yorumuyla Avni Dilligil En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü, İzmir Gazeteciler Derneği’nin Altan Artemis Ödülü’nü ve Milliyet gazetesinin 1983 Süperstar Tiyatro Oyuncusu Ödülü’nü kazandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.