Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aktörler, olaylar, gelişmeler: CHP, İzmir adayını neden belirleyemiyor?

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) bugün belediye başkan adaylarını belirlemek için toplanmıştı. Beklentilerden biri de İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayının açıklanmasıydı.

Gün içinde duyduklarımız, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in üç gündür Ankara’da olduğu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da salı günü Ankara’ya gittiğiydi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’i de Ankara’ya çağırmıştı.

Kocaoğlu salı günü saat 17.30’da Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile görüşecekti ama bu görüşme gerçekleşmedi. Akşam bir kez daha şansını deneyen Kocaoğlu genel başkan ile yine görüşemedi ama kendisine sabah 10.30’a randevu verildi.

Kılıçdaroğlu-Kocaoğlu görüşmesi

Görüşme bu sabah gerçekleşti. Kocaoğlu, Kılıçdaroğlu’na yeniden aday olmak istediğini söyledi. Zaten bunu söylediğini de CHP PM toplantısı başladıktan sonra, saat 14.18’den itibaren atmaya başladığı şu tweetlerle de açıkça ilan etti:

Yerel seçimlerinde aday olmama kararımı 1 Ekim tarihinde kamuoyu ile paylaşmıştım. Bu açıklamayı seçimlerden 6 ay önce yapmamın en temel gerekçesi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin önünü açmaktı.

Aday gösterilecek arkadaşımızın bir an önce belirlenerek seçimlere kadar kentin her köşesine ulaşması, kendisini tanıtması ve projelerini anlatması gerektiğini düşünmüştüm. 6 ay, ideal bir süreydi. Ancak aradan geçen 3,5 aylık süreye rağmen partimizin adayı belirlenemedi.

Aday açıklama takvimi geciktikçe ortaya çıkan tablonun, Cumhuriyet Halk Partisi’ne ve dolayısıyla kentimize zarar verecek düzeye gelmesi, İzmir’de güç kaybı yaşayabileceğimiz gerçeği, beni ve partimize gönül vermiş milyonları endişeye düşürmektedir.

Sn. Genel Başkanımızla yaptığım ve gayet olumlu geçen görüşmede, bu kaygılarımı açıkça ifade ettim. Her zaman söylediğim gibi, önce devletim ve milletim, sonra partim için çalıştım. Hiçbir zaman gizli ajandam olmadı. Hiçbir zaman kişisel menfaat ve ikbal peşinde koşmadım.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarını sürdürdüğü en büyük kent olan İzmir’de ortaya çıkan bu tablonun, adaylığımla ilgili tarihi bir sorumluluk yüklediğini ve bundan kaçmayacağımı Sayın Genel Başkanımızla paylaştım.”

Kocaoğlu, Kılıçdaroğlu’nu çekilmeye davet etmişti

Aziz Kocaoğlu, 24 Haziran seçimlerinden sonra, 4 Temmuz 2018’de seçim sonuçlarının CHP’de acil bir değişimi zorunlu hale getirdiğini, kamuoyu ve parti tabanının talebinin de bu doğrultuda olduğunu  savunarak, “Söz konusu değişimin sayın genel başkanımızın öncülüğünde gerçekleşmesi, partimize büyük güç katacaktır” demiş ve aslında Kılıçdaroğlu’na istifa ve kurultay çağrısında bulunmuştu.

Genel başkanlık için Muharrem İnce’yi desteklediği açık olan Kocaoğlu, bu çağrısı karşılık bulmayınca üç ay beklemiş ve bu sefer 1 Ekim 2018’de bir basın toplantısı düzenleyerek, dönemin belediye başkanı Ahmet Piriştina’nın beklenmeyen ölümünün ardından devralıp 2004 yılından bu yana sürdürdüğü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na 31 Mart 2019 seçimlerinde yeniden aday olmayacağını açıklamıştı.

Kocaoğlu o gün de, 4 Temmuz’daki çağrısının arkasında durduğunu belirtip değişimde ısrarcı olduğunu vurgulayarak, “Değişimin tehdit değil fırsat olarak görülmesi kanaatindeyim. İzmirliler beni 3 dönem boyunca belediye başkanı olarak seçti. 150 yıllık belediye tarihinde en uzun görev yaptığım ve gurur duyduğum İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na 31 Mart seçimlerinde aday olmama kararı aldığımı sizlerle paylaşmak istiyorum. En büyük arzum görevimi CHP‘li bir başka arkadaşıma devretmektir. Altı ay önce açıklamamdaki asıl neden yeni arkadaşlarımıza seçime hazırlanmak için yeterli süreyi verebilmektir” demişti. 

CHP İzmir’de adaydan bol bir şey yok

Kocaoğlu’nun bu açıklaması ile birlikte İzmir’de CHP’de ortalık karıştı. Gizliden gizliye ya da açıktan açığa aday adları ortalıkta dolaşmaya başladı. Eski il başkanları, eski milletvekilleri, eski belediye başkanları, mevcut ilçe belediye başkanları, mevcut İzmir milletvekilleri bir bir ortaya döküldü. Kimilerinin adı ise onlara rağmen, aday olmayı düşünmedikleri halde ortaya atılır oldu. Zihinler iyice bulandı.

Aziz Kocaoğlu’nun, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için gönlünün, halen Bornova Belediye Başkanı olan Olgun Atilla’dan yana olduğu söyleniyor.

Mevcut İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan’ın da İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmak istediği aşikâr. Şu sıralar ortalığa saçılan ve Tuncay Özkan’ı diğer olası adaylara göre daha şanslı, tanınmış, önde gösteren anketler de bunun bir göstergesi.

Eski il başkanı, eski İzmir Milletvekili ve eski Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel’in de bu koltuğa talip olduğunu bilmeyen yok. Bir başka eski il başkanı Kemal Karataş da aday adaylığında adı geçenler arasında.

Öte yandan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur da güçlü adaylar olarak gösteriliyor.

Kocaoğlu’nun atağı İzmir’in görüşülmesini engelledi

Aday adaylığı yarışında son viraj bugün dönülecekti. Ancak öyle görünüyor ki Aziz Kocaoğlu’nun son dakika atağı, MYK ve PM’de İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığının görüşülmesini engelledi. 

Duyduğumuza göre Kılıçdaroğlu bugün MYK ve PM’ye Tunç Soyer’in adını getirecek, Tuncay Özkan ve onu destekleyenler de buna şiddetle karşı çıkacaklardı. Ama dedik ya Aziz Kocaoğlu’nun manevrası nedeni ile İzmir toplantıya bile getirilemedi ve bu gerilimli görüşme gerçekleşemedi. Bir anlamda Özkan’ın yapmak istediğini Kocaoğlu yaptı. 

Kendisi de İzmir Milletvekili olan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu neden bugün İzmir adayını belirlemedi? Ne oldu da bu iş gelecek hafta yapılacak PM toplantısına havale edildi? Ne oldu da Aziz Kocaoğlu “inancını”, “prensiplerini” bir kenara bırakıp keskin bi U dönüşü yaparak yeniden aday olabileceğinin sinyalini verdi?

Düğüm haftaya çözülebilir

Kılıçdaroğlu, kararlarını böyle gerilimli ortamlarda vermeyi, meseleleri böyle gerilimli toplantılarda karara bağlamayı sevmiyor. Bu karakter özelliği nedeni ile İzmir kararını haftaya ertelemiş olabilir.

Haftaya PM’den Tunç Soyer adı çıkabilir mi? Aziz Kocaoğlu’nun Tunç Soyer’in adaylığını engellemek için lafını bile çiğnemesine bakılırsa, Kılıçdaroğlu “Ne Kocaoğlu ne Soyer, adayımız Tuncay Özkan” da diyebilir.

CHP’deki İzmir düğümünün çözümü, şimdilik haftaya kalmış gibi görünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.