Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yaşlılara gençlerden kan transferi hevesine uyarı: “Ne güvenli ne de etkili”

Çeşitli ülkelerde bir süredir yaygınlaşan yaşlılara gençlerden kan enjeksiyonu eğilimine karşı ABD Sağlık Bakanlığına bağlı Food and Drug Administration’dan (FDA, Gıda ve İlaç Yönetimi) uyarı geldi: Kan transferi sanıldığı gibi bir yaşlanma karşıtı (anti-ageing) belirtisi göstermiyor. Birçok kişi bu anti-ageing önlemiyle yaşlıların güçleneceğine ve hafızalarının daha iyiye gideceğine, hatta Alzheimer için bir çözüm olacağına inanıyordu.

FDA salı günü yaptığı açıklamada “Genç bağışçılardan yaşlı müşterilere yapılan kan takviyesinin güvenli ya da etkili olduğu düşünülmemeli” dedi ve bu konuda güvenilmez kişilerin birçok insana bu hizmeti binlerce dolar karşılığında sattığını da ekledi. FDA, kan transferinin klinik anlamda test edilmediğini ve sonuçlarının bilinmediğini, bunun potansiyel olarak zararlı olduğunu belirtti.

Son iki yıl içerisinde, birçok startup firmasının bu konuda talepte bulunan müşterilere binlerce dolar karşılığında kan transferi yaptığı rapor edildi. Bunlardan en önemlilerinden biri ise Ambrosia şirketi.

Ambrosia gençlerden yaşlılara kan transferini 8000 dolar karşılığında yapıyordu. Şirketin kurucusu Jesse Karmazin, hizmeti satın alan müşterilerinin kendilerini daha güçlü hissettiğini söylediklerini ifade etti. Şirket New York City’de bir klinik açmaya hazırlanıyordu. Ancak geçen ay tüm çalışanların işi bıraktığı ve Karmazin’in tek başına kaldığı öğrenildi. Ambrosia’nın sitesinde ise FDA’nın yaptığı açıklama sonrası bu hizmeti sonlandırdıklarını belirten bir yazı yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.