Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ezidi kadın tutsak yıllar sonra IŞİD esaretinden kurtuldu

Faryal isimli 20 yaşındaki Ezidi kadın ve 5 yaşındaki çocuğu IŞİD’in elinde dört senelik köleliğin ardından özgürlüklerine kavuştu.

The Washington Post’ta yer alan habere göre, özgürlüğe giden yolda Faryal ve çocuğu 53 saat yürüdü ve küçük çocuk yol boyunca ağladı. Daha önce beş defa kaçmayı deneyen Faryal ise bu sefer yakalanırsa vurularak öldürüleceğini biliyordu. Ezidi kılığına girmiş IŞİD militanlarıyla cesetlerin olduğu yollarda yürüyen anneyle çocuk geceleri tozlu yollarda birbirine sarılarak uyudu.

Faryal, Irak’taki çoğunlukla Kürtçe konuşan etnik bir dini topluluk olan Ezidilerden. Ezidilerin bir kısmı Birleşmiş Milletler’in soykırım olarak nitelendirdiği katliamlardan kaçmayı başarsa da büyük bir kısmı öldürüldü. Ağustos 2014’te IŞİD militanları, yakaladıkları erkeklerin hepsini öldürdü ve kadınları ise kaçırdı, onlara köle muamelesi yaptı.

IŞİD’in Suriye’nin doğusundaki son kalesi olan Baghuz’un kuşatılmasıyla dört yıllık köleliğin ardından kaçan Faryal ve çocuğu, ABD destekli Kürt güçleri tarafından bulunup Suriye’nin kuzeyindeki Amuda güvenli bölgesine transfer edildi. Faryal ise o an hissettiklerini “Tek düşünebildiğim ‘Beni buradan kurtarın’ demekti” diyerek anlattı. 

Faryal tutsaklığı sırasında altı “sahibi” olduğunu anlattı ve bir savaşçı yeni bir partner istediğinde veya borcunu ödemek için kadınların değiştirildiğini söyledi. Faryal, “Bize hayvanmışız gibi davranan canavarlar” diyerek kurtulduktan sonra başından geçenleri anlatıyor.

Amuda’da röportaj veren Faryal, 10 kişilik ailesinin tamamının yakalandıktan sonra bir arabaya bindirildiğini ve erkeklerin vurulup yol kenarına atıldığını, kadınların ise “seks kölesi” olarak IŞİD pazarlarında satıldığını anlattı.

Çocuğunun da çok kötü muamele gördüğünü anlatan Faryal, “Sahiplerden en kötüsü Hoshyar’ın kolunu ocağa bastırdı” dedi.

İnsan hakları gruplarının raporlarında, IŞİD tarafından ele geçirilen kadınların çoğunun intihar ettiği veya pazarda daha az satılmak için kendilerine kalıcı zararlar verdikleri, ayrıca toplu tecavüzün çok yaygın olduğu yer alıyor.  

Faryal her başarısız kaçma denemesinde cezasının arttığını ve beşinci denemeden sonra koluna son sahibinin adını kazıdığını söyledi. Faryal “Sadece çocuğumun yaşayabilmesi için boyun eğdim” diyerek dört yıllık köleliğin sonunda tamamen umudunu kaybettiğini belirtti.  

“IŞİD militanları merhamet diliyoruz diyerek ağladı” 

ABD hava saldırılarının artması ve SDG güçlerinin yaklaştığının duyulması üzerine IŞİD militanları kurtulma şanslarının olmadığını düşünerek Faryal ve çocuğunu kullanarak Ezidi kılığına girmeye karar vermiş. IŞİD militanlarıyla iki günlük yolculuğun ardından grup, ABD destekli askerler tarafından bulunmuş.

Faryal yakalandıkları anı “IŞİD militanları hemen teslim oldu. Ezidi olduklarını, benim güvenliğim için yardım ettiklerini söylediler ve ‘Merhamet diliyoruz’ diyerek ağladılar” diyerek anlattı.

Kurtulduktan üç gün sonra ancak güvende olduklarına inanan anneyle çocuk hâlâ IŞİD militanlarının onlar için geri döneceğini düşünüyor. 

Faryal ise koluna kazınan dövmeyi göstererek “Yaşadığım sürece onlardan korkacağım” diyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.