Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Evrenin hikayesi yeniden yazılabilir

New York Times’ta yer alan bir habere göre, Johns Hopkins Üniversitesi’nden gökbilimciler, evrenin hesaplanandan çok daha hızlı bir şekilde genişlediğini keşfetti. Evrenin öngörülenden yüzde 9 daha hızlı genişlemesinden heyecan duyan astronomlar, son birkaç yıldır, önceki hesaplamalarında yapmış olabilecekleri olası bir hatayı bulmak için çeşitli araştırmalar yürütüyor.

Daha önce, “karanlık enerji” denilen bir tür kuvvetin evrenin genişlemesinin hızını değiştirdiği anlaşılmıştı. Yeni ve tartışmalı bir rapor ise bu karanlık enerjinin gittikçe daha fazla güçleneceğini, bu sayede atomların parçalanmasına ve zamanın sona ermesine yol açabileceğini gösteriyor.

Bazı araştırmacılar, söz konusu sorunun daha önce bilinmeyen atom altı parçacıklardan elde edilecek verilerle çözülebileceğini düşünüyor. Kimi araştırmacılar ise yeni enerji alanlarından medet umuyor.

Ancak araştırmacıların elinde henüz bu hipotezleri kanıtlayacak yeterli veri yok. Herhangi birinin doğru olduğu ortaya çıkarsa, bilim insanları, evrenin kökenini, tarihini ve belki de hikayesini yeniden yazmak zorunda kalabilir. Öte yandan, bunların hepsi bir sistematik hatadan ibaret de olabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.