Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiliz Rolls-Royce, Türkiye’nin yerli savaş uçağı projesinde kapsamı daralttı

İngiliz motor üreticisi  Rolls-Royce, Türkiye’nin yerli savaş uçağının motorunu geliştirmek için Kale Grubu ile birlikte yürüttüğü çalışmaların kapsamını daraltma kararı aldı.

Financial Times gazetesinde yer alan habere göre, Rolls-Royce’un kararında geçen yıl Kale Grubu ile görüşmelerde fikri mülkiyetlerin paylaşılması ve projeye Katar-Türk ortaklı bir şirketin katılımıyla ilgili birtakım anlaşmazlıklar etkili oldu.

Rolls-Royce, Türkiye’nin ilk yerli savaş uçağı TF-X jetinin motorunu geliştirme projesinde Türk sanayi grubu Kale ile birlikte çalışıyordu. İngiltere Başbakanı Theresa May da dahil olmak üzere üst düzey İngiliz yetkilileri, Rolls-Royce’un anlaşmayı kazanması için yoğun bir şekilde lobi yapmıştı.

Rolls-Royce, Kale Grubu ile 2017 yılında uçak motoru üretmek için ortaklık kurmuştu. Söz konusu ortaklık, Türkiye ile İngiltere arasında imzalanan 133 milyon dolarlık savunma anlaşmasının ardından gerçekleşmişti.

İki şirket arasında kurulan ortaklık ile, TF-X veya Milli Muharip Uçak (MMU) adıyla bilinen yeni nesil savaş uçağı programında kullanılmak üzere motor geliştirilmesi hedefleniyordu.

Rolls-Royce’un CEO’su Warren East, şirketin TF-X projesini “büyük ölçüde daralttığını” ve “projede çalışanların başka projelere kaydırıldığını” söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.