Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Etiyopya’daki uçak kazası: Çin, Endonezya ve Etiyopya yeni 737’lerin uçuşunu durdurdu, THY Boeing ile temasta

Etiyopya’da 150’den fazla kişinin öldüğü uçak kazasının ardından tüm gözler Boeing’e çevrildi. Havayolları şirketleri, 4 ay arayla iki büyük kazaya karışan 737 Max 8 tipi uçakları hangarlara çekmeye başladı. THY de, Boeing ile temasta olduğunu duyurdu.

Elinde 11 adet 737 Max 8 bulunan Türk Hava Yolları, Boeing ile konuyu görüşüyor. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Önceliğimiz uçuş güvenliğidir” dedi.

Dün, Etiyopya Havayolları’na ait 737 Max 8 düştü, olayda 157 kişi hayatını kaybetti. 29 Ekim’de de Endonezya’da Lion Havayolları’na ait aynı model uçak kaza yaptı, 189 kişi öldü. Her iki kazanın sebebi henüz belli değil. Ancak her iki olayda da uçaklar, kalkıştan kısa süre sonra irtifa sorunları yaşadı. 737 Max 8’lerin irtifa kontrol yazılımlarıyla ilgili sorunlar üzerinde duruluyor.

Şu ana kadar Çin, Endonezya, Etiyopya ve Cayman Havayolları bu model uçaklarını seferlerden geçici olarak çekti.

157 kişinin hayatını kaybettiği uçaktan geriye kalanlar.

Bu yeni uçak, Boeing’in önemli yatırımlarından biri. Halen 300 uçak seferde. 5 bin adet de dünya çapında sipariş edildi. Boeing’in uzmanları Etiyopya ve Endonezya’daki soruşturmalara yardımcı oluyor. Şu ana kadar siparişlerini geri çeken havayolu şirketi bulunmuyor.

Boeing 737 Max 8’lerden 300 tanesi seferde.

Etiyopya Havayolları’na ait uçak başkent Addis Ababa’dan Kenya’nın başkenti Nairobi’ye uçuyordu. Uçak, kalkıştan 12 dakika sonra düştü. Görgü tanıkları, uçağın daha havadayken yandığını, kuyruk kısmından alevlerin yükseldiğini gördüklerini anlattı.

Uçağın enkazı geniş bir alana yayıldı

Kazada 157 yolcu ve mürettebat öldü. Flightradar24 adlı web sitesine göre, uçak kalkış anında ciddi irtifa sorunları yaşadı. Son derece deneyimli bir olan pilot hemen alana dönmek istedi ama başaramadı. Kazada 35 ülkenin vatandaşları öldü. 19 kişi, Nairobi’deki bir Birleşmiş Milletler toplantısına gidiyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.