Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkan Adayı O’Rourke, bağış kampanyasının ilk gününde 6,1 milyon dolar topladı

ABD’de 2020’deki başkanlık seçimleri için aday olduğunu açıklayan Demokrat Partili siyasetçi ve iş insanı Beto O’Rourke, başkanlık kampanyasının ilk 24 saati içinde kendisine yapılan bağışların 6,1 milyon doları geçtiğini açıkladı. Bu miktar, diğer bir aday Bernie Sanders’a yapılan bağışların biraz üzerindeyken, geriye kalan tüm adayları açık ara geride bıraktı.

O’Rourke 2018’de, milletvekiliyken Senato için aday olmuş ve Cumhuriyetçi Ted Cruz’a az bir farkla kaybetmişti. Senato seçimlerinde 80 milyon dolardan fazla, rekor miktarda bir bağış toplayan O’Rourke’un, Teksas özelinde değil, ulusal bir kampanya söz konusu olduğunda da bu performansı yakalayıp yakalayamayacağı merak konusuydu.

Şimdilik bu sorunun cevabının evet olduğunu söyleyebiliriz.

O’Rourke açıklamasında “Sadece 24 saatte tüm ülkeden Amerikalılar tabandan, gerçek bir kampanyanın; [şirketlerin] siyasi eylem komisyonlarına, şirketlere ve özel çıkarlara değil halka hesap veren, hepimiz tarafından hepimiz için bir kampanyanın mümkün olduğunu kanıtlamak için bir araya geldiler” dedi.

Bağışlar adaylar arasında çatışmaya sebep olabilir

Ancak, çok sayıda adayın olması bağış toplama sürecini karmaşıklaştırabilir. Çünkü kimi adaylar birbiriyle çakışan bağışçı listeleriyle yarışa giriyor.

Sanders ve O’Rourke’un bağış yarışında bayrağı önde götüren iki aday olması, ikisi arasında çatışmaya sebep olabilir. “Sosyalist” sıfatından kaçınan ve “kapitalist” olduğunu söyleyen O’Rourke’a kimi Sanders destekçileri şüpheyle yaklaşıyor. Ancak O’Rourke aynı zamanda lobicilerden ve şirketlerin siyasi eylem komitelerinden bağış kabul etmiyor. O’Rourke yine de, gelecekte bu kararından vazgeçmeyeceğini taahhüt etmeyip kapıyı açık bırakmayı tercih ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.