Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya ve Yunanistan’da seçim arifesindeki asgari ücret zamlarının ekonomiye etkileri tartışılıyor

Yunanistan ve İspanya’da 586 euro ve 736 euro olan asgari ücretler sırasıyla 650 ve 900 euroya çıkarılmıştı. WSJ muhabiri
Nektaria Stamouli, “İşsizliğin düşmediği Yunanistan ve İspanya’da seçim arifesinde artırılan asgari ücret ekonomiyi nasıl etkiler?” sorusuna yanıt arıyor.


Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan haberinde Nektaria Stamouli, her iki ülkede asgari ücretle çalışan kişilerle ve ekonomistlerle yaptığı görüşmelere yer verdi. Stamouli’ye göre, sol eğilimli hükümetler ülkelerindeki katı ekonomi politikalarına rağmen asgari ücretlerin yükselmesini büyüme ve istihdam adına olumlu bulduğunu söylese de, asgari ücretlerin yükseltilmesi daha ziyade seçimlere yönelik bir yatırım niteliği taşıyor.

Haberde, Yunanistan’da asgari ücretin yaklaşık on yıldan bu yana ilk kez artırıldığına değiniliyor. Gazeteye konuşan kimi ekonomistlere göre, asgari ücretlerin artırılması, halihazırda kırılgan durumda olan ekonominin ihtiyacı olan son şey, zira milyonlarca kişi iş bulamamaktan dertli. Atina Üniversitesi’nden Ekonomi Profesörü Panos Tsakloglou, “Asgari ücret üzerinde yapılan ani bir artış, düşmekte olan işsizlik eğilimi üzerinde hız kesici bir etki yaratabilir; hatta tam eğilimin tersi bir istikamete girmesine ve gizli işsizliğin artmasına yol açabilir. Dahası, ekonominin rekabetçi doğasına zarar verebilir ve ihracatın ihtiyaç duyduğu büyümeyi olumsuz yönde etkileyebilir” diyor. Taskloglou’ya göre, tüketimin artırılması da uzun vadede işe yaramayacak bir taktik.

Ancak Taskloglou kadar karamsar olmayan ekonomistler de var. Madrid’deki think-tank kuruluşu Funcak’tan Raymond Torres bunlardan biri: “Yüksek maaşlar, daha fazla harcamayı hızlandıracak. Bu da, ekonomide olumlu sonuçlar doğurduğu gibi daha fazla iş imkanı yaratacak.” Bununla birlikte, Torres’e göre, ücret artışının aşamalı olarak uygulanması daha doğru olabilirdi. Yine de, asgari ücret seviyelerinin her iki ülkede de ortalama ücretlerin yüzde 60’ının altında seyretmesi, bu ekonomilerin ücret artışını absorbe edebileceğini gösteriyor.

İspanya’da işsizlik oranları son zamanlarda düşmüş, ancak son olarak yüzde 14.1’de kalmıştı. Yunanistan’da ise bu oran yüzde 18.5’ti. Avrupa Birliği ortalamasının yüzde 6.5 olduğu (Eurostat Ocak 2019 verilerine göre) düşünüldüğünde, bunlar hayli yüksek oranlar. Yunanistan’ın ekonomisi, yaklaşık 8 yıl önce içine düştüğü yıpratıcı finansal krizin ardından, aldığı mali yardımlar neticesinde kendine yavaş yavaş geliyor olsa da, ülke hala Avrupa’nın en kırılgan ekonomisi konumunda. İspanya ise keskin bir finansal krizi, Avrupa’nın bölgesel desteğiyle atlatmış, Yunanistan’a göre nispeten daha hızlı toparlanmıştı.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.