Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev, 29 yılın ardından sürpriz bir şekilde görevinden istifa etti

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev bugün sürpriz bir açıklama ile kendini emekliye ayırdı. Ulusal televizyonda halka hitap eden Nazarbayev, bu beklenmedik istifa kararını şu sözlerle duyurdu:

“Devlet Başkanı olarak görevi bırakma kararını vermek benim için kolay olmadı. Bu sene ülkenin en yüksek makamına geleli 30 yıl olacak. Bağımsız Kazakistan’ın ilk devlet başkanı olma fırsatını bana halk verdi.”

Sovyetler Birliği’nin çöktüğü 1991’den bu yana ülkeyi yöneten Nazarbayev, görevi bırakma kararı için gerekçe açıklamadı. Onun boşalttığı koltuğa, anayasa uyarınca geçici olarak meclisin üst kanadının başkanı olan Kasım Cömert Tokayev oturacak.

78 yaşındaki Nazarbayev devlet başkanlığını bıraktığını açıkladı ancak ülke yönetiminden tamamen ayrılmıyor. Nazarbayev parlamentoda ezici çoğunluğa sahip olan partisi Nurlu Vatan ile geçen yıl ömür boyu başkan seçildiği Ulusal Güvenlik Konseyi’ne başkanlık etmeye devam edecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın olduğu bilinen Nazarbayev, iki hafta önce hükümeti görevden almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.