Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AP’nin merkez sağ grubu, Macaristan Başbakanı Orban’ın partisinin üyeliğini askıya aldı

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) en fazla üyeye sahip grup olan Avrupa Halk Partisi (EPP), Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın lideri olduğu Fidesz Partisi’nin üyeliğini süresiz olarak askıya aldı.

Avrupa Parlamentosu’nda üyeleri bulunan sağ muhafazakar partilerin oluşturduğu Avrupa Halk Partisi’nin Brüksel’de dün düzenlenen toplantısında 3’e karşı 190 oyla alınan karara göre; Macaristan’da hükümette bulunan ve aşırı sağ, göçmen ve İslam karşıtı ve popülist Fidesz Partisi, EPP’nin toplantılarına katılamayacak, oy hakkını kullanamayacak ve parti içindeki görevlendirmelere temsilci gönderemeyecek. Fidesz hakkındaki bu kısıtlamalar, EPP grubu aksi bir karar alana kadar geçerli olacak. Ayrıca; başında Avrupa Konseyi eski Başkanı Herman van Rompuy’un bulunduğu bir teftiş komitesi, askıya alma kararının kaldırılması için gereken koşulların gerçekleşip gerçekleşmediğini denetleyecek.

EPP’nin aldığı bu kararı, partinin lideri Joseph Daul twitter hesabından duyurdu.

Orban “iyimser”

Fidesz lideri ve Macaristan Başbakanı Orban, kararı EPP ile uzlaşarak ve “gönüllülükle” aldıklarını savundu.

Öte yandan; her ne kadar Fidesz hakkında alınan karar EPP’den atılma anlamına gelmese de, parti lideri Orban’ın, Avrupa Birliği içerisindeki diğer bazı popülist partilerle bir olup, mayıs ayında düzenlenecek olan AP seçimlerinden önce yeni bir grup kurması ve EPP’nin oy ve sandalye sayısı EPP’nin bazı yetkililerini endişeye sevk ediyor.

Macaristan’da göç ve İslam karşıtı, anti-Semitik, anti-demokratik ve baskıcı politikalar izlediği gerekçesiyle tepkileri uzun zamandır üzerine çeken Başbakan Orban ve partisi Fidesz ile EPP arasındaki kriz geçtiğimiz günlerde doruk noktasına ulaşmıştı. Fidesz’in göçmen karşıtı afişlerinin üzerinde George Soros ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile alay eden ve hedef gösteren figürlerin bulunması EPP yetkililerinin tepkisini çekmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.