Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: “Japonya trans bireyleri ameliyata zorlayan yasayı değiştirmeli”

Pinknews’dan Ella Braidwood, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) Japonya’da trans bireylerin devlet tarafından resmi olarak tanınması sürecini eleştiren raporunu haberleştirdi. 84 sayfalık rapor “Aşılması Hayli Zor Bir Engel: Japonya’nın Trans Bireylere Uyguladığı Eziyetli Resmi Kabul Süreci” başlığını taşıyor.

48 trans bireyle yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan raporda, ülkenin farklı bölgelerinde yaşayan akademisyenlerin, sağlıkçıların ve avukatların görüşleri alınmış. Raporda “Trans kimliğinin bir zihinsel bozukluk olarak gören, miadını doldurmuş ve aşağılayıcı bir algıya dayanan bu yaklaşım, yasal olarak kimliklerinin tanınmasını isteyen trans bireyleri ağır, pahalı ve geri dönüşü olmayan tıbbi prosedürlere tabii tutuyor” denildi.

“Yasa, cinsel kimlikleri hastalık olarak görüyor”

Rapor, Japonya Yüksek Mahkemesi’nin geçen ocak ayında onayladığı, trans bireylerin yasal olarak cinsiyetlerini değiştirmeden önce kısırlaştırılması gerektiği yolundaki yasanın ardından geldi. İnsan hakları gözlemcileri, söz konusu yasayla ilgili olarak Japon hükümetine reform çağrısında bulunuyor.

Japonya’nın trans bireylerin haklarını savunması ve onları yasal tanınma için ameliyata zorlamayı bırakması gerektiğini söyleyen HRW’nin Japonya direktörü Kanae Doi’ye göre yasa, “cinsel kimlikleri akıl hastalığı olarak gören, miadını doldurmuş bir varsayıma dayanıyor ve acilen revize edilmeli.”

Yüksek Mahkeme’nin onayladığı 2003 tarihli bir diğer yasa da, bireylerin trans olduğunun kabulünde “karşı cinsin cinsel organına benzer bir cinsel organa sahip olmasını” kriter olarak öngörüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.