Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekonomist Prof. Daron Acemoğlu uyardı: “Türkiye krizin ortasında, reform olmazsa kriz derinleşir”

Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Massachusetts Institute of Technology (MIT) Öğretim Üyesi, ekonomist  Prof. Daron Acemoğlu, Türkiye ekonomisinin resesyona girdiğini ve reform dışında çare olmadığını söyledi. Acemoğlu’nun değerlendirmeleri şöyle:

“Türkiye krizin ortasında. Yüksek ve kaliteli büyümeye odaklanılmalı. Türkiye bugüne kadar kredi ve inşaata dayalı bir model ile tüketime odaklanarak büyüdü. Demokrasi olmadan kaliteli büyüme olmaz. Kaliteli olmayan büyüme de bir anda sürpriz yaparak küçülmeye döner.” 

“Diktatör kendi adamlarından vergi isteyemez”

“Demokratik rejimlere geçişte kişi başı gelir yüzde 25 artıyor. Çünkü ülkeye yatırım geliyor. Diktatörlükte ise yatırımları kendi iş adamlarına veriyor. Demokrasilerde vergi gelirleri artıyor ve bunlar eğitim, sağlık gibi alanlarda yatırıma gidiyor. Diktatörlükte vergiler artırılamıyor çünkü diktatör kendi adamlarından vergi isteyemez. Şimdi Çin gibi ülkelerden ya da bazı insanlardan gelen ‘Diktatörlük ve kuvvetli liderler iyidir’ görüşü var ama hayır, daha önemli olan siyasi rekabet, doğru kurumsallaşma ve kurumsallaşan karar mekanizmaları.”

“Türkiye ekonomisinin bu yıl büyümesi mümkün değil”

“Makroekonomik politikaları, para politikalarını, reformları, kurumları düzeltmekten başka çaremiz yok. Adım atılmayınca, reformlar yapılmayınca tabii kriz derinleşir. Türkiye ekonomisinin bu yıl büyümesi mümkün değil. Türkiye’nin yabancı sermaye gelmeden toparlanması da çok daha zor. Yabancı sermayenin gelmesi için de onlara yargının çalıştığını, belirsizliğin ortadan kalktığını, para politikalarının daha rasyonel hale geldiğini gösteren şeyler yapmak lazım. Aynı zamanda kendi sermayemiz için de aynısını yapmamız lazım.”

“Türkiye’ye gelen para azalacak”

Geçen hafta cuma cuma günü yaşanan kur hareketlerini de değerlendiren Acemoğlu şunları söyledi:

“Cari açık olunca, sermaye de gelmeyince kur artar. O kadar az gelen sermaye kaldı ki. Onları da korkuttuğun anda tabii ki para çekiliyor, kur artıyor. Yabancı sermayenin hepsi çıkmaz ama daha az gelir. Bu yüzden de cari açığı kapatmak daha zor olur. Şu anda ekonomi resesyona girince ithalat düştüğü için cari açık biraz daralıyor. Ama Türkiye’ye gelen para azalacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.