Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi-BAE koalisyonu Yemen’de çocukları silah altına alıyor

Al Jazeera’nin özel haberine göre, 2015’ten bu yana Yemen’le savaş halinde olan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), çatışmalarda çocuk askerleri kullanıyor. Yemen ve Suudi Arabistan sırasıyla 2007 ve 2011 yıllarında çocukların silahlı çatışmalarda kullanılmasını yasaklayan uluslararası protokole imza atmış olmalarına rağmen bu suçlamayla karşı karşıya. Bundan önce, 2018 yılında da Suudi Arabistan, Sudanlı çocukları Yemen’de savaşa sürmekle suçlanmıştı. 

Ülkenin güneyindeki Taiz şehrindeki askeri eğitim kampı El Buka’da çekilmiş görüntülerin, burada savaştırıldıktan sonra kaçmayı başarıp ailesinin yanına dönen 15 yaşında bir çocuğun ve Suudi Arabistan’a giden ve bir daha haber alamadıkları oğullarının akıbetini öğrenmek isteyen bir aileyle yapılan röportajların yer aldığı video-habere göre, çocuklar bu kamplarda, Yemen’in başkenti Sana’a’yı kontrol eden Husilere karşı savaşmak üzere eğitiliyor.

Haberde Al Jazeera’ye konuşan 16 yaşındaki Ahmet El Nakip, kendisine düzenli olarak aylık 800 dolar ödeneceğinin ve yalnızca mutfakta çalışacağının vaat edildiğini ve bu nedenle evini terk ederek El Buka’ya gittiğini anlatıyor. El Nakip, vaatlerin tutulmadığını öğrenince kamptan kaçıp ailesine dönmeye karar vermiş ve bunu da başarmış.

Ahmet El Nakip

Ancak muhabirlerin ailesiyle konuştuğu Muhammed için durum böyle olmamış. Muhammed’in babası Ali Hamit, oğlunun sınırı geçerek kampa gittiğini komşularından duymuş, o zamandan beri de oğlundan haber alamamış. Aile bugün çocuklarının sağ olup olmadığını dahi bilmiyor. Öte yandan, haberde anlatıldığına göre kamptan kaçıp evine dönen El Nakip de ailesine kavuştuktan bir süre sonra başından vurularak hayatını kaybetmiş.

İlk olarak 2004 yılında yönetime isyan eden Şii Husi Hareketi 2014’te güç kazanmış ve başkent San’a’da kontrolü ele geçirmişti. 2015’te Yemen Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur el Hadi’nin ev hapsine alınmasıyla daha da büyüyen çatışmalara Suudi Arabistan ve BAE de koalisyon kurarak müdahil oldu. Ülke o zamandan bu yana durulmadı ve çatışmalarla birlikte başlayan kıtlık nedeniyle 24 milyonluk nüfusun yüzde 80’i yardıma muhtaç duruma düştü.

Birleşmiş Milletler’e göre çocukların üçte ikisi Yemen’de Husiler, kalanlar ise BAE-Suudi Koalisyonu için savaşıyordu. Husiler halihazırda başkent San’a’yı ve ülkenin kuzeybatısını kontrolü altında tutuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.