Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’da şiddet görüntüleri yayınlayan sosyal medya platformları cezalandırılacak

Avustralya hükümeti, şiddet içerikli videoların yayınlanmasına izin veren sosyal medya platformlarının cezalandırılmasına imkan sağlayan yasal düzenlemeleri parlamentodan geçirdi. Medya ve teknoloji şirketleri tarafından sert tepkiyle karşılanan yasa, hukukçular tarafından da “yeterince incelenmediği” için eleştiriliyor.

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde 50 kişiyi öldüren saldırganın, saldırı anını sosyal medyada canlı yayınlanmasının ardından gündeme gelen ve Liberal-Ulusal Parti hükümetinin ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin de desteğini alarak geçirdiği yasa, nefret uyandırıcı ve şiddet içeren yayınları durdurmayan sosyal medya şirketlerine ve şirket yöneticilerine para ve hapis cezası verilmesini öngörüyor.

Söz konusu şirketlere, yasada belirtilen terör saldırıları, cinayet, tecavüz, işkence ve insan kaçırma gibi görselleri derhal yayından kaldırmamaları durumunda 10 milyon 500 bin Avustralya doları (7.5 milyon dolar) ya da yıllık cirolarının yüzde 10’u oranında para cezası verilebilecek, yöneticiler ise 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

Başkent Canberra’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Christian Porter, yasanın “muhtemelen dünyada bir ilk” olduğunu vurguladı. Saldırı ve şiddet görüntülerinin tıpkı televizyon kanallarında yayınlanmadığı gibi, Facebook ve Twitter üzerinde de yayınlanmaması gerektiğini kaydeden Porter, “YouTube, Twitter ve Facebook gibi bazı platformların, nefret uyandırıcı ve vahşiyane görüntüleri yayınlamama sorumluluklarını ciddiye almadığı görülüyor” dedi.

Google, Facebook, Twitter, Amazon ve Verizon Media gibi teknoloji ve sosyal medya devlerinin Avustralya temsilciliğini yürüten Digital Industry Group ise yasanın yeterince müzakere edilmeksizin geçirildiği konusunda uyarıda bulunurken, kullanıcıların ürettiği içerikler dolayısıyla şirketlerin cezalandırılabileceğine dikkat çekti.

Temsilciliğin genel müdürü Sunita Bose, yasalara yönelik “şimdi geçir, sonra değiştir” anlayışının, Avustralya’nın teknoloji endüstrisi için önemli bir belirsizlik yarattığını kaydetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.