Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Airbus tartışması büyüyor: ABD’den Avrupa Birliği’ne olası gümrük yaptırımı

ABD Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği’ne (AB) yolcu helikopteri, bazı peynir ve şarap çeşitleri, bazı motosiklet modelleri ve kayak kıyafetlerine yönelik ek gümrük vergisi getirmeyi gündemine aldı. Bu girişimin sebebinin AB’nin Airbus şirketine verdiği mali destek olduğu belirtiliyor.

ABD Ticaret Bakanlığı yetkilileri, AB’nin Airbus’a sağladığı desteğin ABD’nin yılda 11 milyar dolar zarara uğramasına yol açtığını söylüyor. Amerikalı yetkililere göre AB, Airbus’a verdiği desteği kesmek bir yana yeni kanallardan destek sunmaya devam ediyor.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Nihai hedefimiz AB ile büyük sivil uçakların üretimine sağlanan dengesiz sübvansiyonların sona erdirilmesi konusunda uzlaşma sağlamak. Brüksel bu zarar verici sübvansiyona son verdiğinde ABD’nin uyguladığı ek gümrük vergileri de kaldırılabilir” dedi.

AB’nin Airbus’a sağladığı mali destek, Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) de yakından ilgilendiği bir dava. DTÖ’den geçen yıl yapılan açıklamada, ABD’nin AB ürünlerine yönelik yaptırım kararının değerlendirileceği dile getirilmişti. ABD Ticaret Bakanlığı, DTÖ’nün bu yaz açıklanması beklenen kararının ardından ek yaptırım uygulanacak ürünler listesine son halini verecek.

Öte yandan, AB de benzer şekilde, DTÖ’ye yaptığı başvuruyla ABD’yi Boeing şirketine yasal olmayan şekilde yardım yapmakla suçluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.