Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’da darbe: Devlet Başkanı El Beşir gözaltına alındı

Sudan Savunma Bakanı Avad İbn Auft, 30 yıl önce darbe ile iktidara gelen savaş suçu zanlısı olan ve hakkında yakalama kararı bulunan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in görevden alındığını ve gözaltında tutulduğunu duyurdu.

“Rejimin” ortadan kaldırıldığını ilan eden bakan, El Beşir’in güvenli bir yerde tutulacağını, anayasanın askıya alındığını, sınır geçişlerinin ikinci bir emre kadar, hava sahasının ise 24 saat boyunca kapatıldığını açıkladı.

Bakan Avad İbn Auft, ordunun üç aylık bir olağanüstü hal ilan ettiğini ve tekrar seçimlere gidilmeden önce iki yıllık bir geçiş dönemine karar verdiğini açıkladı. Geçiş dönemi boyunca ülkeyi bir askeri geçiş konseyinin yönetmesi planlanıyor.

75 yaşındaki El Beşir başkanlık sarayında ev hapsinde tutulduğu, yardımcılarından Avad el Cazz ile Başbakan Muhammed Tahir Ayala’nın ise tutuklandığı gelen haberler arasında. Reuters de, askerlerin Ömer el Beşir’in partisi İslami Hareket’in genel merkezine baskın düzenlediğini bildirdi.

Sudanlılar ekonomik teşviklerin kaldırılmasına bağlı olarak ekmek, yakıt, tüp ve elektriğe gelen zamlar yüzünden 19 Aralık 2018’den beri Devlet Başkanı Ömer el Beşir’e karşı protesto gösterileri düzenliyordu. Protestolar geçen hafta sonunda Beşir’in konutunun bulunduğu askeri karargah önünde oturma eylemine dönüşmüş, Sudan ordusu 8 Nisan’dan itibaren göstericileri polise karşı koruyan bir tavır sergilemeye başlamıştı.

2011’de Güney Sudan’ın referandum yoluyla bağımsızlığını kazanması ardından petrol rezervlerinin dörtte üçünü kaybeden Sudan’da, enflasyon yüzde 70’leri bulmuş durumda. 2010’dan bu yana Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından Darfur’da savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım işlemekle suçlanan Ömer el Beşir Hakkında uluslararası tutuklama kararı da bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.