Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’da “üç ebeveynli” bebek dünyaya geldi

Yunan ve İspanyol doktorlar, dünyada sadece birkaç kez denenen ve “etik dışı” olduğu gerekçesiyle bazı çevreler tarafından karşı çıkılan “üç ebeveynli bebek” yöntemiyle bir bebek dünyaya getirdi.

BBC’nin haberine göre, Yunanistan’ın başkenti Atina’da 2,9 kilogram ağırlığında doğan erkek bebeğin ve annenin sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı. Doktorlar, yöntemin mitokondrideki (hücrenin enerji üretim merkezi) hasar nedeniyle hamile kalamayan veya bu hasarın neden olacağı genetik hastalığı bebeğine “genetik miras” olarak nakletmek istemeyen kadınların anne olmasını sağladığını vurguladı.

Atina’daki Institute of Life adlı enstitüde, dört kez tüp bebek deneyen ancak hamile kalamayan 32 yaşındaki bir kadının yumurtası hasarlı mitokondriden arındırılarak DNA’sının sağlıklı kısmı alındı. Sonraki aşamada bunu bağışçının mitokondrisiyle birleştirerek yumurtayı sağlıklı bir hale getiren doktorlar, yumurtayı babanın spermiyle dölledi. Kadın böylece üç kişinin DNA’sının kullanıldığı tüp bebek yöntemiyle hamile kaldı.

Enstitü Başkanı: “Gurur duyuyoruz”

Enstitünün başkanı Panagiotis Psathas, “Defalarca tüp bebek denemesi yaparak başarısız olan veya nadir rastlanan genetik hastalıklar nedeniyle sağlıklı bir çocuk dünyaya getiremeyecekleri kaygısı taşıyan kadınlara anne olma şansı verdikleri için gururlu olduklarını” dile getirdi.

İspanya’daki Embryotools adlı kuruluştaki doktorlarla birlikte çalıştıklarını belirten Psathas, deneme aşamasındaki bu çalışmaya 24 kadının katıldığını ve sekiz embriyonun anne rahmine nakledilmeye hazır olduğunu söyledi.

Bu yöntemle doğan üç ebeveynli ilk bebek 2016 yılında Meksika’da, ikinci bebek 2017’de Ukrayna’da ve üçüncü bebek Şubat 2018’de Britanya’nın Newcastle şehrinde dünyaya gelmişti.

Yöntem, ABD de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde, yapılan şeyin genlerle oynamak anlamına geldiği ve gelecek kuşakları etkilediği gerekçesiyle yasaklanmış durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.