Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’da El Beşir’in görevden alınmasından 24 saat sonra geçici askeri konsey başkanı da istifa etti

Sudan’da Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in ordu tarafından görevden alınmasından 24 saat sonra, yeni kurulan Askeri Geçiş Konseyi’nin başkanı Savunma Bakanı Ahmed bin Avf da istifa etti. Avf, Konseye Korgeneral Abdül Fettah Abdülrahman el Burhan’ın başkanlık edeceğini duyurdu. Haber, askeri konseyin değişmesini istedikleri rejimin bir parçası olduğunu söyleyerek protestolara devam eden halk tarafından sevinçle karşılandı. Ancak eylemleri organize eden gruplar, sivil yönetim talebinden geri adım atmayacaklarını, gösterilerin sürdürüleceğini söylüyor.

Başkent Hartum’daki protestolara katılan Sudanlı bir kadın sivil yönetim talebiyle slogan atıyor.

2015’ten bu yana Savunma Bakanı olan Orgeneral Avad Muhammed Ahmed bin Avf, devrik lider El Beşir tarafından şubat ayında birinci başkan yardımcılığına getirilmişti. El Beşir gibi Darfur’da 2003-2009 yılları arasında işlenen katliam ve savaş suçlarından sorumlu tutulan isimlerden olan Avf, 2006’da ABD’nin yaptırım uygulanan kişiler listesine alınmıştı. Ancak El Beşir’den farklı olarak Avf hakkında Uluslarası Ceza Mahkemesi’nde açılmış dava bulunmuyor.

İki yıl süre ile görev yapacağı duyurulan Askeri Geçiş Konseyi’nin yeni başkanı Korgeneral Abdül Fettah Abdülrahman el Burhan’ın geçen hafta sonu oturma eylemine başlayan protestocularla görüşüp taleplerini dinleyen ordu mensuplarından biri olduğu bildiriliyor. Burhan’ın savaş suçları bakımından sicilinin de temiz olduğu söyleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.