Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Angelina Jolie ve Heiko Maas yazdı: “Çatışma bölgelerinde cinsel şiddetle mücadele etmeliyiz”

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Çatışma Gölgelerinde Cinsel Şiddeti Önleme Girişimi kurucularından oyuncu Angelina Jolie, Washington Post gazetesinde çatışma bölgelerinde cinsel şiddetin durdurulması için bir yazı kaleme aldılar. Yazıyı özetle siz okuyucularımıza aktarıyoruz.

“70 yıldan uzun zamandır silahlı saldırıları azaltmak ve tüm insanların hak ve özgürlüklerini geliştirmek çoğu ülke tarafından ortak sorumluluklar olarak kabul edildi. Bunun merkezinde ise barışın önkoşulu, mağdurlara ahlaki bir tazminat olan ve gelecekteki saldırganları önleyen şu fikir yer alıyordu: savaş suçu ve insanlığa karşı suç işleyenler hesap vermelidirler.”

“Son 20 yılda Kamboçya, eski Yugoslavya ve Ruanda gibi ülkelerde kimi soykırım ve etnik temizlik failleri için -her ne kadar eksik olsa da- bir adalet ölçüsü kullanıldı. Bu zayıflığın kabul edilmesi değil, tam tersine güçlülüğün bir ifadesiydi: Bu, uluslararası hukuku ve vatandaşlarının haklarını ihlal edenleri tecrit etmek ve nihayetinde cezalandırmak yönündeki kararlılığımızı ve kabiliyetimizi gösterdi.”

“Fakat bugün, on yıllardır kademe kademe genişleyen insan hakları ve iyice yerine oturan uluslararası hukuk, yükselen hoşgörüsüzlük dalgası ve insan haklarına bağlılığın zayıflaması tarafından tehdit altında.”

“Özellikle, bağnazlığın sesi yükseldikçe cinsiyet eşitliği özlemi gittikçe artıyor. Kadın hakları tekrar tekrar sorgulanıyor ve cinsel ve üreme sağlığı sağlığı ve haklarına yönelik talepler kimi yerlerde apaçık düşmanlıkla karşılanıyor. İnsan hakları savunucularına yönelik tehditler büyüyor. Ve biz de Suriye ve Myanmar’daki kitlesel vahşetin mimarlarını sorumlu tutmakta yetersiz kaldık.”

“İlk olarak, cinsel şiddet faillerinin hesap vermelerini sağlamak istiyoruz. Hükümetler, ağır savaş suçları için adalet sağlama konusunda yetersiz veya isteksiz olduğunda önemli bir rol oynayan uluslararası ceza adalet sistemlerini zayıflatma girişimlerine karşı duracağız.”

“En önemlisi, uluslararası toplumun bu suçlara ilişkin kanıt toplama yeteneğini güçlendirmek ve Birleşmiş Milletler’in soruşturma mekanizmalarını desteklemek için benzer düşünceli ülkeler ve kuruluşlarla birlikte çalışacağız. 2014’te, Almanya Başsavcısı, Irak ve Suriye’de sözde İslam Devleti’nin işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar hakkında soruşturma başlattı. Bu yargılamalar, dünyada Yezidi bir kadına işkence edenlere yönelik ilk uluslararası yakalama emrinin çıkarılmasıyla ve bu eylemlerin soykırım olarak sınıflandırılmasıyla sonuçlandı. Diğerleri de bu örneği takip etmeliler.”

“İkincisi, daha iyi gözetime ihtiyacımız var. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları eğer uygulanmazsa kağıt parçalarından başka bir şey değildir. Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği tarafından çatışma sırasında tecavüz ve diğer cinsel şiddet formlarından sorumlu tutulan taraflar, yükümlülüklerinin tamamen ihmal ediyor. Bu boşluk kapatılmalı.”

“Son olarak, cinsel şiddete maruz kalanlara desteği arttırmalı ve seslerinin tepkilerimizin merkezinde olmasını sağlamalıyız. Mağdur odaklı bir yaklaşım, erkek çocuklar, erkekler ve tecavüz sonucu dünyaya gelen çocuklar dahil olmak üzere görmezden gelinen mağdurları kapsamak zorundadır. Tüm mağdurlar, onurlu bir yaşam sürmek ve toplumlarını değiştirmede rol oynayabilmeleri için adalete, tazminat ve maddi desteğe tam erişimi hak ediyor.”

“Güvenlik Konseyi’nin mevcut başkanı olarak Almanya, şiddet uygulayanlara ve yönlendirenler hakkında hedeflenen yaptırımların hayata geçirilmesi çağrısında bulunarak, konu hakkında gayrıresmi bir çalışma grubu oluşturup kapsayıcı, mağdur odaklı bir yaklaşım ortaya koyarak bu üç soruna yönelik bir çözüm önermektedir. Bunu benimsemek, çatışmada cinsel şiddete dokunulmazlığı bitirme yolunda çok gerekli bir adım olacaktır. Aynı zamanda insan haklarını geri almaya çalışanlara da önemli bir mesaj olacak: İlerlemeyi cepte görmüyoruz. Ve onu hayatta tutmak için savaşacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.